Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов: Някой удари през ръцете и Радев, и Плевнелиев за скандалите в съдебната власт

Лозан Панов: Някой удари през ръцете и Радев, и Плевнелиев за скандалите в съдебната власт

Defakto.bg

При най-малко съмнение за корупция и злоупотреби политикът трябва да подава оставка, смята ректорът на СУ, кандидат за президент Анастас Герджиков

.Егоизмът на политиците и невъзможността им да излязат от техния надут и кален балон е основната причина, накарала  председателя на ВКС да се включи в кандидат президентската кампания. „Политиците продължават да занимават със себе си, а не с проблемите на хората. Политиците трябва да убедят в едно честно състезание хората защо да гласуват за тях“ – това  заяви  Лозан Панов пред БНР председателят на ВКС и кандидат за президент  издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от „Демократична България“.  Панов не подаде оставка, а излезе в неплатен отпуск.

Проблемите в съдебната система се дължат на политизиран със сериозно влияние на политиката Висш съдебен съвет, посочи кандидат-президентът:

Панов, чиито мандат съвпадна с този на Плевнелиев и Радев, каза, че  като председател на ВКС се е обърнал към двамата президенти при два случая, в които е смятал, че има проблем в съдебната власт. Потърсил Плевнелиев, когато установил намеса на изпълнителната власт в съдебната при обсъждане на скандала „Яневагейт. Потърсил Радев заради липсата на реакция в съдебния съвет по „ЦУМгейт“.

„Някой удари през ръцете и Плевнелиев, и Радев“ – обобщи Панов опитите си  в миналото да обърне внимание на президентската институция към проблеми в съдебната власт.

Изборът на Иван Гешев беше също емблематичен, каза Панов, а дисбалансът в съдебната система води до невъзможността тя да мери с еднакъв аршин“, заключи той. Панов се  се надява европейските институции да осъзнаят проблемите на съдебната система.  

„Президентската институция трябва да е равно отдалечена от трите власти и когато в едната власт се случва нетърпимо, президентската институция трябва да реагира. Така ще правя аз независимо кой ще поиска нещо.  Това е ролята на президента. В тези случаи Плевнелиев и Радев тръгнаха в някаква посока, но някой ги удари през ръцете и им каза: „Там не трябва да се пипа. По темата главен прокурор реформа не трябва да се прави“, предположи  Панов.

Лозан Панов определи бюджета на държавата като кацата с мед, в която всички пчелички дават и принасят своя принос, но на входа на кацата има няколко търтея, които стоят и пускат. Но след това, което е общо, няколко търтея взимат целия ресурс и вкусват от големите лъжици с мед. Когато това се промени, всеки ще има възможност да получава това, което е дължимото, а не да отива в ръцете на търтеите с помощта на съдебната система, медът да се разпредели по равно, продължи с метафорите Панов.
Не участвам в сделки, нямам цена, подчерта Панов в отговор на въпрос, ако партията която го подкрепя („Демократична България“) му поиска услуга как ще реагира. В съдебната система също имах ролята на ничии и затова моите позиции не съответстваха на политиката нито на ГЕРБ, ни то на ДПС, които в този момент управляваха държавата.

„Г-н Герджиков е свързан с Новото време“, подчерта Панов и напомни интересен слоган от онова време: „ Новото време е ДПС в НДСВ„.

Кандидатът за президент очаква, че ще стигне до втория тур на вота за държавен глава.

Не се притеснявам от никой от двамата“, каза Панов в отговор на въпрос кого предпочита да срещне на балотажа – Радев или Герджиков.

Анастас Герджиков

По-късно кандидат-президентът Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ,  избегна коментар на кадрите с чекмеджето с пачки евро и кюлчето в жилището на Бойко Борисов в резиденция „Бояна“. „За този сюжет мисля това, което мисля за всички подобни скандали. Всички подобни обвинения се доказват в съда. До момента, в който аз не видя някой осъден или поне с повдигнати обвинения, няма как да кажа нещо по въпроса. Ако всичко това е вярно, е много лошо. Ако не е вярно, е лошо, че някой го прави“, коментира по БНР ректорът на СУ.  Очаквано, не засегна темата за имитацията на разследване  от прокуратурата в случая.

Но  заяви, че  при най-малко съмнение за корупция и злоупотреби политикът трябва да подава оставка. „Ако предлагате при най-малкото съмнение политикът да подава оставка като знак на поемане на политическата отговорност, аз съм за това. Ако наистина той смята, че е уличен в нещо, дори да не е доказано в съда, той има пълното право да направи това и дори е длъжен. Приветствам този подход“, допълни  Герджиков.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

 Наказателно процесуалния къдекс, с който се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор отпътва …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.