Последни новини
Home / Законът / Министърът на правосъдието организира срещи по проблемите на електронното правосъдие

Министърът на правосъдието организира срещи по проблемите на електронното правосъдие

Defakto.bg

 

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов, заедно със заместник-министрите Юлия Ковачева и Иван Демерджиев са провели  срещи по проблемите с работата на Единната информационна система на съдилищата(ЕИСС) и Единния портал за електронно правосъдие(ЕПЕП), съобщи пресцентърът на МП.
В дискусията за ЕИСС участие са взели представители на Върховния касационен съд – съдиите Тотка Калчева, Мими Фурнаджиева, Бисер Троянов, на Висшия съдебен съвет – Гергана Мутафова и Вероника Имова, на „Информационно обслужване“ АД – Снежанка Смилковa и Николета Стоянова.

Представителите на Върховния касационен съд са изложили аргументите на  ВКС за отказ от работа с ЕИСС. Съдия Калчева обръща  внимание, че системата дава опсани възможност за промени по съдебния акт след неговото обявяване.   Гергана Мутафова от Висшия съдебен съвет заявява че въпросната възможност за редакция е била добавена по искане на съдилищата, като целта й е била да се поправят технически грешки, забелязани непосредствено след обявяването на съдебния акт.

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов е бел  категоричен, че в ЕИСС трябва да бъдат направени промени, така че времето за редакция да бъде силно ограничено, за да няма възможност за злоупотреби.
В дискусията за работата на Единния портал за електронно правосъдие участие са взели адвокатите Валя Гигова и Асен Георгиев от Висшия адвокатски съвет, Калина Чапкънова и Боян Новански от ВСС и представителите на „Информационно обслужване“ АД. Адвокат Гигова е представила проблемите на адвокатите при работата с портала и е  поставила въпроса за необходимост от промени по функционалностите му.

Снежанка Смилковa от „Информационно обслужване“ АД е обяснила, че към момента договорът за поддръжка на ЕПЕП е изтекъл и след подновяване може да се мисли за подобрения.
Проф. Стоилов постави пред участниците в двете срещи въпроса зазаконодателни промени, които да удължат и улеснят прехода от традиционно към електронно правосъдие, за да се решат всички проблеми.

„За мен е по-добре двете да съществуват едновременно известно време“, заяви министърът и призова всички участници да дадат предложения за необходимите според тях нормативни и технологични промени.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.