Последни новини
Home / Законът / Министърът на правосъдието организира срещи по проблемите на електронното правосъдие

Министърът на правосъдието организира срещи по проблемите на електронното правосъдие

Defakto.bg

 

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов, заедно със заместник-министрите Юлия Ковачева и Иван Демерджиев са провели  срещи по проблемите с работата на Единната информационна система на съдилищата(ЕИСС) и Единния портал за електронно правосъдие(ЕПЕП), съобщи пресцентърът на МП.
В дискусията за ЕИСС участие са взели представители на Върховния касационен съд – съдиите Тотка Калчева, Мими Фурнаджиева, Бисер Троянов, на Висшия съдебен съвет – Гергана Мутафова и Вероника Имова, на „Информационно обслужване“ АД – Снежанка Смилковa и Николета Стоянова.

Представителите на Върховния касационен съд са изложили аргументите на  ВКС за отказ от работа с ЕИСС. Съдия Калчева обръща  внимание, че системата дава опсани възможност за промени по съдебния акт след неговото обявяване.   Гергана Мутафова от Висшия съдебен съвет заявява че въпросната възможност за редакция е била добавена по искане на съдилищата, като целта й е била да се поправят технически грешки, забелязани непосредствено след обявяването на съдебния акт.

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов е бел  категоричен, че в ЕИСС трябва да бъдат направени промени, така че времето за редакция да бъде силно ограничено, за да няма възможност за злоупотреби.
В дискусията за работата на Единния портал за електронно правосъдие участие са взели адвокатите Валя Гигова и Асен Георгиев от Висшия адвокатски съвет, Калина Чапкънова и Боян Новански от ВСС и представителите на „Информационно обслужване“ АД. Адвокат Гигова е представила проблемите на адвокатите при работата с портала и е  поставила въпроса за необходимост от промени по функционалностите му.

Снежанка Смилковa от „Информационно обслужване“ АД е обяснила, че към момента договорът за поддръжка на ЕПЕП е изтекъл и след подновяване може да се мисли за подобрения.
Проф. Стоилов постави пред участниците в двете срещи въпроса зазаконодателни промени, които да удължат и улеснят прехода от традиционно към електронно правосъдие, за да се решат всички проблеми.

„За мен е по-добре двете да съществуват едновременно известно време“, заяви министърът и призова всички участници да дадат предложения за необходимите според тях нормативни и технологични промени.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.