Последни новини
Home / Актуално / Съдът в Страсбург осъди България за нарушена презумпция за невиновност на сем. Баневи от Иван Гешев

Съдът в Страсбург осъди България за нарушена презумпция за невиновност на сем. Баневи от Иван Гешев

Defakto.bg

За първи път Европейският по правата на човека осъди България за нарушена презумпция за невиновност на семейство Баневи от изказване на главния прокурор Иван Гешев ( по долу).

На практика съдът приема за основателни двете основни оплаквания в жалба на Евгения и Николай Баневи до Страсбург – за нарушена презумпция за невиновност и дългият арест на Банев, който след задържането му на летището в Ница на 26 октомври 2018 г. продължава да е в ареста.

Присъдено е обезщетение около 20 000 евро заедно със съдебните разноски. Съдът признава нарушение на презумпцията за невиновност и за двамата, а нарушение на Конвенцията, свързано с ареста –  само на Николай Банев.

Съдът приема, че е нарушено правото им на свобода и сигурност, както и правото им на бързо решение по законосъобразността на задържането им.

В решението на Страсбург се посочват коментари на Гешев, по онова време заместник на Цацаров и наблюдаващият прокурор Мария Дойчева от пресконференция, проведена в края на октомври 2018 г. Тогава двамата не просто са дали информация за разследването, а са използвали изрази, които „подкопават презумпцията за невиновност“, посочва съдът.

„Вярно е, че двамата прокурори са говорили за въпросното разследване и са дали подробности за предприетите мерки, обвиненията срещу жалбоподателите и въздействието на тяхната дейност върху дружеството.  Съдът счита обаче, че думите на двамата прокурори надхвърлят простото предаване на информация за наказателното разследване. По-специално, много леко нюансираният начин, по който те описват версиите, по които са работили следователите, използването на изрази като „престъпна приватизация“, „източване“ или „обезкостяване“ за описване на събитията, довели до прекратяването на дейностите на въпросните предприятия, и техните много категорични изводи относно фактите, които са предмет на въпросното разследване, предават идеята, че двамата жалбоподатели са извършители на престъпленията, в които са обвинени от прокуратурата. Тези коментари, взети като цяло, следователно подкопават презумпцията на невинността на жалбоподателите„, отбелязва съдът.

Специализираният съд, произнасял се  по мерките за неотклонение на двамата, също е отишъл твърде далеч в коментарите си, казва ЕСПЧ.  В определенията са записани фрази, които на практика потвърждават виновността на двамата, без срещу тях да е произнесена присъда

Отхвърлени са  оплакванията на двамата за претърсване и изземване в дома им и мобилното наблюдение, осъществявано в ареста чрез устройство на гърдите на надзирателите заради наличието на вътрешно правни средства за защита.

На 26 октомври 2018 г. двамата бяха задържани от френските власти заради ЕЗА на летището в Ница, където  двамата бяха  пристигнали с предварително резервирани билети, за да  приберат в София. Междувременно чрез  адвоката си уведомяват  Специализираната прокуратура, че ще явят на разпит на 29 октомври.  В жалбата си до Съда в Страсбург Баневи сочат преднамерено издаване на ЕЗА, въпреки, че спецпрокуратурата е  била наясно, че семейството се прибира с еднопосочни два дни по -рано.

През август 2019 г. Cпeциaлизиpaнaтa пpoĸypaтypa внесе в  Cпeциaлизиpaния нaĸaзaтeлeн cъд  oбвинитeлeн aĸт cpeщy Hиĸoлaй,  Eвгeния и  Mapия Бaнeви – мaйĸaтa нa Hиĸoлaй Бaнeв. Te ca oбвинeни зa yчacтиe в opгaнизиpaнa пpecтъпнa гpyпa, зa дaнъчни пpecтъплeния, изпиpaнe нa пapи, ĸaĸтo и зa нeзaĸoннo пpитeжaниe нa opъжиe.

Адвокат Михаил Екимджиев: Ако живеехме в правова държава, още утре Иван Гешев трябва да е със статус „обвиняем“

Решението е изключително навременно и полезно за българския юридически и политически контекст. То доказва на първо място вредата, която специализираните прокуратури и съдилища нанасят на законноста и правовата държава. Решението е  безпрецедентно и заради това, че поне по дела срещу България за първи път Съдът в Страсбург намира нарушение на презумпцията за невиновност, осъществено чрез изказване на главния прокурор Иван Гешев.   Бруталното нарушение на конституционната презумпция за невиновност, извършено съзнателно, каквото и да значи това за г-н Гешев, е поредно доказателство за негови престъпни наклонности. Когато един главен прокурор нарушава Конституцията, това може да се интерпретира като престпъление по чл. 282 от НК за злоупотреба с власт.

Ако живеехме наистина в правова държава и имаше кой да разследва, той още утре трябваше да бъде със статус на обвиняем.

От тази гледна точка, решението на Европейския съд в Страсбург е поредно предизвикателство за независимите  и смели български прокурори,  които и според КС и по думите на техния началник, са достатъчно независими и ерудирани, за да могат да го обвинят и разследват, когато има достатъчно доказателства по смисъла на НПК за извършено престъпление от него.   Решението на ЕСПЧ е възможно най-убедителното доказателство в тази насока

В жалбата до ЕСПЧ, адвокат Екимджиев описва техниките и формите на приватизиране на държавната собственост в зората на демокрацията. „Този исторически свършен факт системно се злоупотребява от политици-популисти, както и от настоящия главен прокурор Иван Гешев (И. Г.) В кампанията около избора на г-н Гешев за главен прокурор, в края на 2019 г., „ревизията на приватизацията“ и „възстановяването на ограбеното от българския народ“ е негова любима тема, въпреки практическата ѝ неосъществимост“, сочи той.

Из изявленията на Главния прокурор, признати за нарушение на презумцията за невиновност:

… Това дело ще онагледи, въпреки че то подозирам, че ще се разроят доста дела от това дело, но това дело ще онагледи това нещо, което ви описах и т.нар. бандитска приватизация, не знам дали въобще това да е „приватизация“ правилната дума – всеки си има отговор на този въпрос Защото парите, за никого не е тайна, които са от „обезкостяваните“ предприятия, са отивали в офшорни зони, в офшорни сметки. Ние сме намерили оригиналите на документи и за нас това е ценното. За вас интересното ще е множество злато, скъпоценности – дали са диаманти, дали са някакви други камъни – ще преценим в резултат на експертиза, но обемът е потресаващ. Така че тези неща са парите на работниците от тези предприятия – те са трансформирани в това, което ще го видите на снимките на сайта на МВР.. 

..Тези документи са за собствеността на офшорни дружества в офшорни зони. Значи, ние не можем да ви кажем за един ден всичко, но те са изключително важни за доказване на това, които описваме. Те предстои да бъдат анализирани, това което към момента разполагаме, че парите просто са отивали по тези сметки. … Те доказват, че те (Баневи б.р.)са собственици на определи офшорни дружества, а вече движението по сметките на тези офшорни дружества предстои да бъде проследявано, но има доказателства, че това се е случвало, включително че „Полимери“ … парите от „Полимери“ – единият начин на източването, който описа колежката Дойчева, е че, вместо да постъпят пари в „Полимери“, които са резултат от търговска дейност на „Полимери“, постъпват в офшорни сметки. Това е един от начините на източване …

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Един коментар

  1. За допуснати грешки от държавни институции в частност длъжностни лица да си СЪРБАТ ПОПАРАТА И ОСВОБОЖДАВАТ ВИСОКИТЕ ЗЦАЕМАЩИ ПОСТОВЕ !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.