Последни новини
Home / Законът / Конституционният съд прие доказателства по казуса за гражданството на Кирил Петков, отказа да го изслуша

Конституционният съд прие доказателства по казуса за гражданството на Кирил Петков, отказа да го изслуша

Defakto.bg

Конституционният съд (КС) прие доказателствата по казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков.  Това са писма от министъра на правосъдието и главния  секретар на президента,  от министъра на външните работи, заедно  заверено копие от декларацията от 10.05.2021 г. на Кирил Петков, че няма двойно гражданство, копие от удостоверението му,  че се е отказал от канадско гражданство.  Както и удостоверението от Канада,  че не счита Кирил Петков за свой гражданин от  20 август тази година.

Съдът  отказа да изслуша Петков по делото за двойното му гражданство, като се мотивира, че като заинтересовани страни могат да се конституират  при  определени хипотези, само действащ народен представител и  действащ президент и вицепрезидент:

Законът за Конституционен съд допуска възможност за конституиране като заинтересована страна само на изрично посочени лица: на действащ народен представител в хипотезата на чл. 26, на действащ конституционен съдия в случая на чл. 25, ал. 2, както и на действащ президент и вицепрезидент в случая на чл. 23, ал. 4, изречение второ. Съгласно разпоредбата на чл. 21, ал.1 ЗКС заседанията на Конституционния съд се провеждат без участието на заинтересовани институции и лица с изключения на посочените. В случая, отчитайки характера на  производството по чл. 149, ал. 1, т. 2, за разлика от това по чл. 72, ал. 2, във вр. с чл. 72, ал. 1, т. 3 от Конституцията, решението на съда по настоящото дело няма да се отрази на актуалния статус на Кирил Петков Петков предвид обстоятелството, че към настоящия момент той не притежава длъжностно или длъжностно или служебно качество, произтичащо от частично оспорения указ на президента на Република България“, посочи в определението си КС

По същите съображения е отхвърлено и искането на Петков по делото да се изиска становище от експерт по международно публично право.

На сайта на Конституционния съд е публикувано удостоверението за отказ от канадско гражданство от 21 април т.г.  и собственоръчно попълнената му декларация от 10 май, че  няма друго, освен българско гражданство.

Съдът няма срок, в който да обяви решението си, но очакванията са това да стане преди изборите на 14 ноември.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: „Медиацията по висящи съдебни дела – възможности и полза за всички участници“

На 22 март 2023 г., сряда, от 11 часа, в зала № 15 „Тържествена“ на Съдебната …

Прокуратурата прекрати разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.