Последни новини
Home / Законът / Правителството ще спре ин хаус поръчките без конкуренция и публичност, обяви правосъдният министър Янаки Стоилов (допълнена)

Правителството ще спре ин хаус поръчките без конкуренция и публичност, обяви правосъдният министър Янаки Стоилов (допълнена)

Defakto.bg

Министерството на правосъдието работи по промени в Закона за обществените поръчки, за да бъде спряна практиката държавни дружества да се използват като посредник за превъзлагане на дейности за милиони без изпълнение на конкурентни условия и без публичност, каза на брифинг правосъдният министър Янаки Стоилов. Целта е да се подобрят и станат по-ясни разпоредбите в областта вътрешното възлагане – така наречените ин хаус процедури, обясни той.

Предлага се ин хаус поръчки да се използват, само когато юридическото лице разполага с необходимите човешки и технически ресурси, с които да изпълни най-малко 80 на сто от дейностите, предмет на договора, заяви  Стоилов:

Нашето предложение е ин хаус да се използва, когато юридическото лице разполага с необходимите човешки и технически ресурси, за да осигури самостоятелно изпълнение на не по-малко от 80 на сто от дейностите, предмет на договора. И само по изключение, за някои специализирани дейности, да могат се привличат външни изпълнители“.

Предложението, което подкрепят министерствата на икономиката,  на  финансите и на отбраната, ще бъде подложено на обществено обсъждане и внесено в 47-мото Народно събрание след конституирането му, каза още Стоилов:
Това е според мен една добра разделителна линия и между партиите – да покажат какво е тяхното отношение и кои от тях ще се ангажират с преодоляване на тези лоши практики и подобряване на нормативната уредба, която да постигне много по-ефективно и прозрачно използване на публичните средства“.
Стоилов уточни, че , че самият „ин хаус“ е процедура, съвместима с европейската регулация и тя може да бъде полезна в икономическо и социално отношение, стига да
не се злоупотребява с нея:
„В пътното строителство, транспорта, икономиката, енергетиката и други области виждаме именно превратно използване на „ин хаус“ процедури за избягване на обществени поръчки. В тези случаи държавни дружества се използват като посредник за превъзлагане, без изпълнение на конкуренти условия
и публичност.“ 

Заместник-министърът на финансите Моника Бийчър обясни, че още в края на юни е подета инициатива и компетентният орган – Агенцията по обществени
поръчки издаде методическо указание по прилагането на Закона за обществените поръчки. То дава по-голяма яснота за т.нар. вътрешно възлагане, регламентирано в
чл.14 от ЗОП.
„Продължаваме инициативите. Изработват се различни текстове от ЗОП, които да подобрят и направят по-ясни разпоредбите. Това е съвместно, координирано
участие от различните министерства, които имат опит по такова вътрешно възлагане.
Нашата амбиция е да се прекратят лошите практики по прилагането на ЗОП“,
каза Бийчър. Тя уточни, че предлаганите промени в закона ще бъдат подложени на
обществено обсъждане от Министерство на финансите.
Заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев даде конкретен пример с договори за строителство с дружеството „Автомагистрали“ ЕАД. „То няма капацитет да изпълни въпросните дейности, но ползвайки института на възлагането „ин хаус“ на свой ред наема строителна техника, заедно с персонал. Това на практика е скрито превъзлагане на строителните дейности“, заяви Демерджиев и допълни, че така грубо се заобикаля закона.  Дружествата, които на практика изпълняват дейностите, получават плащанията, без да участват в нормална състезателна процедура, а негативите остават за държавната компания, тъй като „Автомагистрали“ носи гаранционната отговорност за извършените работи от други фирми.

About De Fakto

Проверете също

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Гешев се оплаква на Европарламента от „тежкия формализъм“ на НПК и „негативите“ от закритото спецправосъдие

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.