Последни новини
Home / Законът / Гешев поиска от Конституционния съд да „върне“ на прокуратурата дълготрайните активи на Бюрото за защита

Гешев поиска от Конституционния съд да „върне“ на прокуратурата дълготрайните активи на Бюрото за защита

Defakto.bg
Още при обсъждането на законопроекта в правна комисия за отнемане на Бюрото за защита защита от главния прокурор и връщането му в МП, Иван Гешев заяви, че ще сезира КС за отнетите дълготрайни активи от прокуратурата.

Главният прокурор внесе в Конституционния съд на Република България искане за обявяване на противоконституционност на разпоредба от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита лица, застрашени във връзка с наказателно производство (ЗИДЗЗЛЗВНП), съобщи държавното обвинение. Атакуван е параграф 25 от Преходните и заключителни разпоредби на закона (обн. ДВ, бр. 80/24.09.2021 г.) предвижда дълготрайните материални активи, ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор, да се предоставят на Министерството на правосъдието (МП).

В искането до КС се посочва, че атакуваната разпоредба е в противоречие с чл.106 от Конституцията (в частта, според която Министерският съвет организира стопанисването на държавното имущество), с чл.130а, ал.2, т.6 и с принципа за разделението на властите  – чл.8 от Конституцията. С приемането й се нарушава   баланса във взаимоотношенията между висшите държавни органи в страната, смята главният прокурор.

Казва, че редица решения на Конституционния съд сочат, че Министерският съвет, като най-висш орган на изпълнителната власт, единствен има оперативни управленски функции по отношение на реда, по който се осъществява разпореждането с държавно имущество. Тези  правомощия не могат да бъдат изземвани от законодателната власт, която по Конституция има други функции (инкорпорирани в чл.84 и чл.85 от Основния закон).

С атакуваната разпоредба на § 25 от Преходните и заключителни разпоредби на ЗИДЗЗЛЗВНП Народното събрание на практика е задължило Министерския съвет да отнеме имоти – публична и частна държавна собственост (част от дълготрайните материални активи), дадени за безвъзмездно управление на Прокуратурата на Република България и ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор, и да ги предостави на Министерство на правосъдието.

Нарушен е и принципът на разделение на властите, прокламиран в чл.8 от Конституцията, тъй като законодателната власт е иззела и упражнила разпоредителни конституционни правомощия на изпълнителната.

Недвижимите имоти, предоставени за ползване на съдебната власт, се управляват от Пленума на Висшия съдебен съвет (чл. 130а, ал.2, т.6 от Конституцията). Той е разпределил на Прокуратурата на РБ имотите, ползвани от Бюрото по защита към главния прокурор, и те са дълготрайни материални активи на ПРБ. Предназначението им не може да се променя без съгласието на органите на съдебната власт.

 Прокуратурата на Република България (ПРБ) предоставя информация за активите на Бюрото по защита от 2014 г. (при преминаването му от МП към ПРБ) до влизането в сила на промените в Закона за защита лица, застрашени във връзка с наказателно производство:

През 2014 г. при преминаването на Бюрото по защита от Министерство на правосъдието към ПРБ, то е разполагало със значително по-малко активи, с  минимално материално-техническо оборудване, което се оказва амортизирано, морално остаряло и недостатъчно за изпълнение на специфичните функции на служителите.

През 2014 г. дълготрайни активи на Бюрото по защита са били в размер на 2 059 774 млн. лв., в това число 24 леки автомобили. Задбалансовите активи възлизат на 661 205,76 лв. По предварителни данни дълготрайните активи (към 28.09.2021 г.), преди преминаване на Бюрото по защита към МП, възлизат на 3 039 200,00 лв., в т.ч. 29 леки автомобили. Задбалансовите активи са в размер на 980 000 лв.

За периода 2014-2021 г. за нуждите на БЗ е изградена материална база, обезпечена с необходимото мрежово оборудване, което отговаря на изискванията за информационна сигурност. Компютърното оборудване е подменено изцяло предвид това, че при преминаване на БЗ към ПРБ през 2014 г. употребяваната техника е морално остаряла и не отговаря на изискванията за инсталация на актуални операционни системи.

В изпълнение на законовите задължения по защита на застрашените лица, е изградено видеонаблюдение, което допълнително гарантира сигурността на защитените лица. Бюрото е в пъти по-добре оборудвано и подсигурено, което ще позволи занапред то да осъществява дейността си в пълна степен.

На 24 септември в „Дъpжaвeн вecтниĸ“ бяха oбнapoдвaни пpoмeнитe в Зaĸoнa зa зaщитa нa cвидeтeлитe, зacтpaшeни във вpъзĸa c нaĸaзaтeлнo пpoизвoдcтвo, c ĸoитo Бюpoтo зa зaщитa бe oтнeтo oт Глaвния пpoĸypop и въpнaтo в Mиниcтepcтвoтo нa пpaвocъдиeтo, ĸъдeтo бe cъздaдeнo oщe  пpeз 2004 г.  Cпоред приетите пpoмeнитe Бюрото по защита е самостоятелна организационна структура под името- “Бюро по защита на застрашени лица” към министъра на правосъдието. Toй ще назначава ръководителя на Бюрото и cлyжитeлитe в  него по ред и начин, определени с правилника за прилагане на закона. Дo пpoмeнитe Глaвният пpoĸypop нaзнaчaвaшe диpeĸтop нa Бюpoтo пo зaщитa и cлyжитeлитe в нeгo, ĸaтo  пpaвилaтa зa ycтpoйcтвoтo и дeйнocттa нa Бюpoтo  ce oпpeдeляxa oт нeгo.

Зaĸoнът oбяви, чe   дългoтpaйнитe aĸтиви зa фyнĸциoниpaнe нa  Бюpoтo дa ce пpeдocтaвят нa пpaвocъднoтo миниcтepcтвo в 3-мeceчeн cpoĸ oт влизaнeтo нa зaĸoнa в cилa, а в двумесечен срок от влизане в сила, МС издава правилник за приложение на закона. А пpaвитeлcтвoтo пpиe пocтaнoвлeниe, c ĸoeтo oпpeдeли  Бюpoтo пo зaщитa нa cвидeтeли зa втopocтeпeнeн paзпopeдитeл c бюджeт ĸъм миниcтъpa нa пpaвocъдиeтo.

 

About De Fakto

Проверете също

Андрей Янкулов: Борисов не успя напълно да овладее съда и няма от какво да се страхува

Не виждам никаква разумна причина Борисов да не се откаже от имунитета си – това …

Тълкувателно решение по приложението на Търговския закон и Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел

ВКС постанови Тълкувателно решение по въпроси, свързани с приложението на Търговския закон и Закона за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.