Последни новини
Home / Законът / Предприемчивост: Специализираната прокуратура проверява Кирил Петков по казуса за гражданството му

Предприемчивост: Специализираната прокуратура проверява Кирил Петков по казуса за гражданството му

Defakto.bg
Кирил Петков, чиято дейност като министър е оценявана като нанесла доста удари по задкулисието

Специализираната прокуратура още на 24 август 2021 г., е образувала преписка за евентуално извършено престъпление от  Кирил Петков като служебен министър на икономиката. Това става ясно от съобщение на спецпрокуратурата, мотивирано традиционно с ” множество запитвания на медиите” и основанния, “описани подробно и в статия на вестник „Труд“ от 22.08.2021 г.”.  

Към преписката е присъединена и жалба от гражданин, дошла по имейл, която съдържа идентични твърдения, пише в съобщението.  Част от документите по делото ще станат и тези, които вчера публикува Конституционния съд – декларация от самия Петков от 10 май, че има само българско гражданство и сертификат от Канада, че е престанал да е канадски гражданин на 20 август.  На 21 април той декларира, че отговаря на условията да е министър, защото няма друго гражданство освен българското.

И още: Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Специализираната прокуратура.
На 15.09.2021 г. наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд.
След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.

На предприемчивите прокурори напомняме, че Конституционният съд не се е произнесъл по казуса за гражданството на Кирил Петков, от чието решение в създалата се ситуация, единствено могат да се черпят правновалидни доказателства.

П.П.  Поздравления за журналистите от “Труд” – спечелили доверието на Спецпрокуратурата, като източник на данни за работата й.

Пожелаваме на колегите от “Антикорупционния фонд” същият  прокурорски интерес по разследването им за  “Осемтте джуджета” –  история за една реална подигравка с правото и закона. И не само.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съюз на съдиите: Изслушването на Главният прокурор “най-малко веднъж на три месеца” не противоречи на Конституцията

Оспорените от Главния прокурор на разпоредби от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание …

Здравният министър: Ковид-сертификатът влиза в сила от 00:00 часа на 21 октомври -четвъртък (заповедта)

Окончателно  от  00:00 часа на 21 октомври (четвъртък)  в сила влиза изискването за притежаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.