Последни новини
Home / Законът / Зам.- министър Мария Павлова проведе работна среща с председателя на Комитета против изтезанията Алън Мичъл

Зам.- министър Мария Павлова проведе работна среща с председателя на Комитета против изтезанията Алън Мичъл

Defakto.bg

 

Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова е провела работна среща с председателя на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) Алън Мичъл.  Делегация на Комитета е на посещение в България в периода 1 – 13 октомври 2021г.

По време на срещата заместник-министър Павлова е посочила, че  критиките, отправяни от Комитета  са сред основните предпоставки за насочване на усилията на България към преодоляване на натрупаните с годините проблеми в местата за задържане.

След последното посещение на КПИ през 2017 г. и последвалия доклад в страната ни са отстранени слабости и има позитивна промяна при разрешаване на съществуващи проблеми, както в управлението на затворите и арестите, така и при третирането на настанените в тях лица“, отбелязва  зам.-министър Павлова.

Тя допълва, че са проведени редица строително-ремонтни работи в множество затвори и общежития в цялата страна, които целят подобряването на условията за настаняване на лишените от свобода и задържаните лица.  Като пример посочва изграждането на новия арест в затвора в Сливен, новите арести в Стара Загора, Благоевград и Добрич, предстоящото изграждане на нови арестни помещения в Кърджали и Велико Търново. Внимание е отделено и на засиленото обучение на персонала и съвместната работа на надзорно-охранителния състав със социалните работници в затворите и арестите с цел преодоляване на условията и решаване на възникнали конфликти и прояви на насилие.

Председателят на КПИ е определил като  добро сътрудничество между Министерството на правосъдието и европейската организация и се надява,   че то ще продължи в краткосрочен и дългосрочен план. Г-н Мичъл е направил обзор на предварителните констатации от посещението в затворите София и Пловдив, затворническото общежитие „Кремиковци“ и арестите на бул. „Г.М. Димитров“ и ареста в Пловдив.  Засегнати са и  темите за условията за настаняване на арестанти и осъдени лица, за медицинското обслужване на задържаните и лишените от свобода, за предпазването от разпространение на КОВИД 19, както и за справянето с насилието между лицата, настанени в арести и затворите и насилието от страна на персонала спрямо затворниците. Поставен е бил и  въпросът за предприетите мерки за борба с корупцията в затворите.

Докладът от посещението на КПИ ще бъде изготвен и приет до март следващата година, след което препоръките ще бъдат изпратени на българските власти.

На срещата присъстваха още главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов и Борис Водз,  началник на отдел в Секретариата на КПИ.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.