Последни новини
Home / Законът / Софийският адвокатски съвет ще проверява дали като автор Петър Илиев е плагиатствал

Софийският адвокатски съвет ще проверява дали като автор Петър Илиев е плагиатствал

Defakto.bg

Софийският адвокатски съвет ще проверява дали адвокат Петър Илиев заради становището на Етичната комисия на Софийския университет, че е плагиатствал при написването на книгата си за компетенциите на Народното събрание през 2015 г.

Това са отговорили на въпроси на  „Дневник“ от Софийската адвокатска колегия. „В Софийския адвокатски съвет е проведено обсъждане по повод становището на Етичната комисия на СУ по казуса с адв. Петър Илиев, както е огласено в медиите. Предвид данните в становището предстои да бъде извършена проверка в съответствие с правилата на Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката, която ще приключи с решение на съвета„, пише в отговора.

Според Закона за адвокатурата сред дисциплинарните нарушения са и уронването на престижа и достойнството на професията и нарушаване на професионалната етика и морала.  Изброените наказанаия са:   порицание; глоба от една до осем минимални работни заплати; лишаване от право да бъде избиран в органите на адвокатурата за срок от една до три години; лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок от 3 до 18 месеца и лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок до 5 години при повторно нарушение.

На 1 октомври стана ясно, че  Илиeв по собствено желание  e нaпycнaл Coфийcĸия yнивepcитeт „Cв. Kлимeнт Oxpидcĸи“.  Това се  cлyчи, чe cлeд зaĸлючeниe нa Eтичнaтa ĸoмиcия нa yнивepcитeтa, чe юpиcтът e плагиатствал нaд 90 cтpaници oт диcepтaциятa нa дoц. Haтaлия Kиceлoвa.  По тази причина  ректорът на Софийския университет отправи обосновано искане до Факултетния съвет на Юридическия факултет дa започване на процедурата по oтcтpaнявaнeтo мy ( чл. 129, ал. 2, т. 2 ПУДСУ). Но Илиев  изпpeвapи пpoцeдypaтa c нaпycĸaнeтo cи.

Бившият кандидат-премиер и министър на „Има такъв народ“ Петър Илиев няма официално да бъде считан за плагиат, въпреки заключенията на Етичната комисия на Софийския университет. Това съобщи деканът на Юридическия факултет на СУ Даниел Вълчев в ефира на бТВ.

Според Закона за развитието на академичния състав човек, който е установен за плагиат по законоустановения ред, не може да бъде кандидат за академичните длъжности „доцент“ или „професор“. Но без втора проверка, която да завърши процедурата,  Илиев може в бъдеще да кандидатства за тези академични длъжности без формални ограничения, цитира Клуб Z декана.

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.