Последни новини
Home / Законът / ВАП е установила множество нарушения по детските площадки за игра в страната

ВАП е установила множество нарушения по детските площадки за игра в страната

Defakto.bg

След проверки на над 7000 площадки в страната,  Върховната административна прокуратура е  установила   множество нередности по детските площадки и игрища в страната, съобщиха оттам.

Проверявано е дали се спазват изискванията на Наредба № 1 от 12.01.2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра и начините на осъществяване на контрол по нея от кметовете на общини.  Основните нарушения са свързани с това, че не се инспектира достатъчно редовно състоянието на площадките за игра и те не се ремонтира своевременно, за да бъдат безопасни:  „Видно от докладите на контролните органи, основните нарушения, констатирани по време на проверките, са свързани с инспектирането и поддържането на площадките за игра, привеждането им в съответствие с изискванията за безопасност, липса на изготвен план за безопасност по чл.67 от Наредбата..

Не се съставят доклади за резултатите от проведени проверки. Именно поради липса на системно обследване на площадките за игра се достига до тяхното конструктивно изменение /наличие на счупени и изменени, нуждаещи се от ремонт или подмяна съоръжения/, което създават риск от нараняване.

При много площадки в страната липсват табели , според разпоредбата на чл.10 от Наредбата и поставени огради, съгласно нормата на чл.11 от Наредбата“, се казва в съобщение на административната прокуратура.

Повод за инспекциите е случаят с дете от 17 юни , пострадало при падане на футболна врата.

За констатираните нарушения са изготвени общо 152 броя предложения за предприемане на мерки за премахване, възстановяване и обезопасяване на съоръженията в местата за игри, казват от прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.