Последни новини
Home / Законът / На раздяла: Прокуратурата си е задържала най-скъпите автомобили на Бюрото за защита. И не само.

На раздяла: Прокуратурата си е задържала най-скъпите автомобили на Бюрото за защита. И не само.

Defakto.bg

На днешния пленум на ВСС стана ясно,  че докато е вървяло обсъждането на промените в закона за Защита на свидетелите и връщането на Бюрото за защита в Министерството на правосъдието, главният прокурор  Гешев е разпоредил прехвърляне в прокуратурата на солидна част от активите на Бюрото – общо 20 автомобила (два от тях специализирани и бронирани на стойност общо около 1 млн. лв.).    Според фактологията, това е станало  в периода между гласуването на промените в правната комисия и приемането на законопроекта в пленарна зала. Нищо от управленския замах на Гешев  не е докладвано и отчитано пред ВСС.

Още в началото на месеца Стоилов алармира за прехвърляне на коли и друго оборудване на Бюрото към прокуратурата в навечерието на преминаването му в МП. “Имa cигнaл зa paзпpoдaвaнe нa имyщecтвo нa Бюpoтo зa зaщитa, a тoвa мoжe дa зacтpaши живoтa нa oxpaнявaнитe cвидeтeли” –  зaяви в края на септември и заместникът му Ивaн Дeмepджиeв.

По повод преразпределението на имуществото от прокуратурата, министър Стоилов постави  въпроси на  комисията по „Бюджет и  Финанси“ във ВСС, които са прехвърлени от Боян Магдалинчев за  отговори от Главния прокурор.

Стоилов пита:  Разходните бюджетни средства за купуването на автомобилите и специализираната техника от бюджета на Бюрото по защита или на главния прокурор са осигурени? Какви са били целите за купуване на автомобилите? Вземал ли е решение пленумът на ВСС за тези автомобили? Докладвано ли е пред ВСС преразпределението на тези автомобили?

От отговорите на Гешев  става ясно, че  прехвърлянето на автомобилите е въпрос на управленско решение на главния прокурор  преди влизане на закона и според  решение на ВСС от 15 май 2014 г.   Бюрото е третостепенен разпоредител с бюджет на прокуратурата, а средствата за дейността на бюрото са осигурени от бюджета на прокуратурата, провеждани са обществени поръчки  за осигуряване дейността на ръководените от главния прокурор дейности на бюрото, а сега ще послужат за обновяване на автопарка на държавното обвинение.

Не е налице и законово основание  за докладване от главния прокурор на ВСС за преразпределените  активи, пише Гешев.  Разбра се още, че  към момента на влизане в сила на промените в закона, Бюрото разполага с 29 МПС, обезпечавано е с техника, включително и специализирана. Както и че за  прокуратурата е  отпаднала нуждата от два задържани скъпи автомобила, всеки на стойност от половин милион лева, които месеци и половина по-късно са били задържани.

Някъде по трасето обаче се губят  7-8 автомобила, стана ясно по-късно.

Атанаска Дишева:  Имам въпроси към Гешев, но той отсъства..   Съгласно чл. 14, ал. 4 от Закона за защита на свидетелите, действащ преди измененията, регламентира, че средствата за бюрото са част от бюджета на съдебната власт.  Имам съвсем ясни спомени , че Бюрото разполага със собствен бюджет,  в рамките на бюджета на прокуратурата..   Не мога да определя подобно поведение по друг начин освен като превратно упражняване на власт, защото главният прокурор предпоставя затруднения в работа на Бюрото.

Тя  посочи, че прави впечатление  как на 30 август главният прокурор е преценил, че двата автомобила със специално предназначение не са необходими на бюрото и трябва да му се прехвърлят, а на 13 октомври вече казва, че нуждата  от двата автомобила за нуждите на прокуратурата е отпаднала. Подобно обяснение звучи неубедително и то при положение, че главният прокурор вече е бил наясно, че е предстоящо Бюрото да му  отнето в близките дни.

Дишева  се усъмни и дали действията по преразпределението на имуществото могат да бъда извършени от зам.главен прокурор. „В административното право се делегират права, ако законът го позволява, а случаят не е такъв“, каза тя.

Боян  Магдалинчев:  На  30 август (датата на издадените заповеди за преразпределение на активите) тичахме между двете сгради на парламента за обсъждането в комисия,  Дишева също беше там. Към онзи момент изобщо не беше ясно дали ще има парламент и че промените ще влязат в сила.

А. Дишева:   Магдалинчев е наясно, че делегиране може да се осъществява само, когато законът го допуска.  Тук не важи принципът на гражданското право, че всичко което не е забранено е разрешено.   За това какви са били нагласите и какво е било намерението за преминаването на бюрото към Министерството на правосъдието, всички бяхме в течение какво се случва.  Наивно е да се убеждаваме в нещата, в които се опитваме да се убедим сега.

Янаки Стоилов – Благодаря, че се ангажирахте с изслушване на информация по въпроса, смятам, че ВСС е трябвало да прави това периодично. Специалният закон изисква да се отчита на всеки 6 месеца пред ВСС разходването на средства за специалната защита.  Потърсих следи, не открих това правомощие на ВСС да е осъществявано.

Поисках информация от главния комисар, който е главен директор на Дирекция „Охрана“ как е протекла тази процедура през 2014 г.огато управляващите прехвърлиха  Бюрото към Главния прокурор б.р. )   Накратко без подробности – тогава са били предадени компютри и хардуерно оборудване – 20 броя, скрити безжични камери, радиостанция, мобилни телефона, 32 броя автомобили.

В момента има 29 автомобила, но по данни на застрахователя са застраховани 37 автомобила към бюрото по защита.  Законът е приет на 15 септември, публикуван в Държавен вестник на 24 септември и от 28 септември влиза в сила.  В преходни и заключителни разпоредби е записано, че материалните активи преминават в министерството на правосъдието.

От думите му се разбра, че „активен процес“ по прехвърлянето на тези активи, е започнал именно  в периода между гласуването на промените в комисия и в пленарна зала.

Разбирам грижата на главния прокурор да се повиши значително капацитета на бюрото, но са описани 15 автомобила, които с тази заповед преминават към прокуратурата. Някои от тях са прехвърлени на 28 септември – датата на влизане на закона в сила и това е разбираемо, тъй като една от другите фактически дейности на бюрото е била да обслужва пряко главния прокурор.  Има прехвърлени металдетектор, повече от 12 компютърни конфигурации, обзавеждане, общо 60 позиции са били прехвърлени в този период. Важно е процесът на трансформация да мине максимално бързо, да се защитят свидетели и процесът да приключи с точна документация за активите. Има командировани служители, може да се наложи да осигурим част от това оборудване, ако дирекцията не е в състояние да осигури такава защита„, каз още министърът.

Евгени Иванов на въпроса къде е главният прокурор: Доколкото ми е известно Гешев е на форум на европейските главни прокурори, който е ежегоден и днес се открива в Хага.   По въпроса за (активите)  ще кажа нещо по-простичко –  за 7 години, през които бюрото е било в прокуратурата, нейният бюджет е увеличен почти двойно и автомобилният парк е увеличен с по-модерни и нови автомобили. Дейността на бюрото след промените е доста стеснена и в крайна сметка и на мен не ми е ясно каква е тази процедура и какви са правомощията на пленума да се произнася.

(Според промените Бюрото за защита пази свидетелите, но цялата му досегашна дейност по охрана на прокурори и следователи плюс досегашната защита  на съдии,  законът прехвърли на ГД „Охрана“ към Министерството на  правосъдието. Законът прие, че  заварените активи на Бюрото са необходими за  цялостната дейност по защита б.р.)

Гергана Мутафова : След  преместването на Бюрото  не са прехвърляни активи. Активите са прехвърляни като част от общите активи със заповедите от август и балансът на бюрото е част от общия баланс на прокуратурата. Бюрото няма самостоятелни баланси и заповедите, с които се преразпределят, е изцяло в правомощията на прокуратурата като второстепенен разпоредител.  След приемането на закона няма такова движение на активи – от Бюрото към прокуратурата, то би било незаконно.

Янаки Стоилов: На мен ми е ясно, че бюджетът и финансовият баланс на Бюрото са част от тези на прокуратурата, но за мен е важно фактическото прехвърляне. На този принцип би могло за 100% от  активите на Бюрото прокуратурата да  каже, че остават за нея.  Тези активи са били предварително описани за какви нужди са, а именно за нуждите на Бюрото по защита.  За около 2 седмици,  доста интензивно,  най-скъпите активи на бюрото са преминали обратно в прокуратурата.

В крайна сметка отговорите на главния прокурор бяха приети за сведение от ВСС  и с нежелание на мнозинството да разравя взривоопасната тема, свързана с ведомственото  преразпределение на парите на данъкоплатците.

Промените в закона посочиха, че  дълготрайните активи за функциониране на  Бюрото се предоставят на правосъдното министерство в 3-месечен срок от влизането на закона в сила.  Прехвърлянето на материалните активи трябва да стане  съвместно от Министерството на  правосъдието, главният прокурор и ВСС.  Ha пpaвнa ĸoмиcия, въпреки многократните прогнози, че връщането на Бюрото в МП ще унищожи службата,  Гешев  oбeщa пълно cъдeйcтвие нa пpoĸypaтypaтa зa пpexвъpлянeтo им.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.