Последни новини
Home / Законът / ЦИК потвърди отказа на РИК- Стара Загора да регистрира „Демократична България“ за изборите

ЦИК потвърди отказа на РИК- Стара Загора да регистрира „Демократична България“ за изборите

Defakto.bg

Ще проверяват всички 31 РИК за документи на партии, коалиции и инициативни комитети,  подадени и подписани с електронен подпис

ЦИК  потвърди решението на РИК-Стара Загора за отказ на регистрация на „Демократична България.  Това каза зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.  Причината е, че внесените от коалицията  документи не са подписани ръчно, а с електронни подписи, съобщава БНР.

Според Изборния кодекс единствената хипотеза, при която се използва електронен подпис е подписването на избирател, подкрепящ партия или коалиция,  коментира Матева.

По време на заседанието е било изтъкнато, че в жалбата, подадена от водача на листата на обединението Атанас Славов, не се оспорва фактът, че забележките са коригирани едва след края на срока, който изтече в 17 ч на 12 октомври.  Но още при предаване на документите от РИК установили, че предложението за регистрация на кандидатската листа и пълномощното, с което приносителят на документите е упълномощен за това, не са подписани, а върху тях е поставена сигнатура, визуализираща електронно подписване на представените книжа.  Това означава, че документите са изпратени по електронен канал електронно подписани, но разпечатването на такъв документ на хартия не може да докаже, че наистина е подписан, тъй като сертификатът за електронен подпис може да се провери само в електронна среда.

Демократична България“ могат да обжалват в Административния съд, каза Матева. Тя  отрича  информацията, че в още 7 района искат да се премахне регистрацията на „ДБ“ по същата причина.  Но  казва, че  е взето решение да се направи проверка във всички 31 Районни избирателни комисии за всички кандидатски листи на партии, коалиции и инициативни комитети дали има документи, подадени и подписани с електронен подпис.

Проверяваме има ли други районни комисии, в които са подадени документи с електронни подписи. ЦИК ще вземе решение след като се запознае с преписките. Документите трябва да бъдат подписани от представляващи партиите“,  посочва Матева.

Казусът с неуспешния опит в Стара Загора на „ДБ“ застрашава коалицията в общо 8 избирателни района от 31 в страната. Причината е, че документите, с които ДБ е извършила регистрацията в тези райони, са подписани с електронен подпис.

Красимир Ципов, член на ЦИК, номиниран от ГЕРБ, e обявил  на заседание на комисията, че случаят в Стара Загора дава основание да се поиска от всички районни комисии да проверят дали е извършена по сходен начин регистрация на кандидатски листи, пише в. „Сега“, цитиран от „Клуб Z“.  „Повдигат много въпроси едни подобни действия по отношение на това спазват ли се стриктно изискванията на Изборния кодекс„, казва  Ципов.

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.