Последни новини
Home / Законът / Правозащитните награди “Човек на годината” започват да събират номинации от днес

Правозащитните награди “Човек на годината” започват да събират номинации от днес

Defakto.bg

 

Номинациите за наградите „Човек на годината“ – годишните правозащитни награди – са вече отворени.  До 15 ноември 2021 г. всеки може да изпраща предложенията си за доброволци, активисти и организации, чиято работа през изминалата година е допринесла за утвърждаването на човешките права, за защита на животните и опазване на природата в България, съобщава БХК.  Номинации се приемат до 15 ноември 2021 г. включително, чрез формуляра за номиниране на сайта на кампанията на адрес https://humanoftheyear.org/nominiraite/ или по пощата на адрес София 1504, ул. “Върбица” №7, за БХК.

Наградите се връчват за четиринайсети път, традиционно на 10 декември – Международния ден на правата на човека.

„Човек на годината“ е инициатива, която цели да популяризира и подкрепи организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и справедлива. Организатор на кампанията е Българският хелзинкски комитет (БХК). През последните години сред отличените са лекарите и доброволците в COVID-отделенията, протестиращите майки на деца с увреждания, организаторите на шествията Бургас-прайд и Пловдив-прайд, Инициатива за отмяна на запрещението, Юлия Георгиева за дейността ѝ в Розовата къща и много други организации и активисти.

Както и при предходните издания, независимо жури ще определи кой от номинираните да получи голямата награда, както и няколко специални приза, посветени на дейността на активисти, журналисти и хора със специфични постижения в сферата на правозащитността през годината.

Тази година журито е в състав:

 • Красимир Кънев – председател на журито и председател на БХК
 • Д-р Ая Таха, д-р Сезен Хабилов и Тихомира Методиева – двама интензивни медици и една доброволка в COVID-отделения в София, носители на голямата награда „Човек на годината“ за 2020 г.
 • Aдв. Деница Любенова – основател на правната програма на младежка ЛГБТИ организация „Действие“
 • Боряна Джамбазова – журналист на Свободна практика, носител на Пулицър
 • Георги Богданов – председател на Национална мрежа за децата
 • Д-р Бояна Петкова – лекар, председател на „Ида – фондация за палиативни грижи за деца“
 • Теодора Крумова – програмен директор на център „Амалипе“
 • Петко Петков – съдия
 • Красимира Величкова – директор на Български дарителски форум
 • Явор Гечев – експерт по хуманно отношение на животните, създател на платформата https://www.bezdom.info/
 • Яна Тавание – основател и изпълнителен директор на платформата за социално ангажирано изкуство Fine Acts

Наградите „Човек на годината“ се връчват на най-заслужилите сред номинираните в кампанията хора и каузи – онези, които са създали прецедент в правозащитната сфера, били са фактор за общественото развитие през годината, променили са света ни към по-добро с усилията си.

Призовете нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание и да насърчат хората и организациите, активни в утвърждаването правата на човека, защита на животните и опазване на природата. Критериите можете да намерите на официалния сайт на наградите: humanoftheyear.org.

Уникалната визия на кампанията за 2021 г. е дело на Миглена Папазова. За поредна година редица медии и органзации покрепят усилията за популяризиране на  кампанията, за да може тя да достигне до максимално много хора. „Като номинирате каузите, хората и организациите, в които вярвате, на които се възхищавате или на които разчитате, вие подкрепяте дейността им и показвате, че всяко усилие си заслужава“, сподели Надежда Цекулова, директор програма „Кампании и комуникации“ в БХК.

Номинирайте вашия „Човек на годината“ до 15 ноември на  https://humanoftheyear.org/nominiraite/ или по пощата на адрес София 1504, ул. “Върбица” №7, за БХК.

About De Fakto

Проверете също

Министър Иван Демерджиев: Целта е до 2026 г. да има пълноценно електронно правосъдие

„В Плана за възстановяване и устойчивост сме предвидили една амбициозна цел – въвеждане на пълноценно …

Прокуратурата разпореди спешна проверка на магистрали, пътища, знаци, мантинели и маркировката в страната

При допълнителен оглед е намерено още едно тяло в катастрофиралия автобус и броят на жертвите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.