Последни новини
Home / Законът / Гешев е похвалил специализираната прокуратура пред президента на Евроджъст Ладислав Хамран

Гешев е похвалил специализираната прокуратура пред президента на Евроджъст Ладислав Хамран

Defakto.bg

Главният прокурор Иван Гешев е имал работна среща с  президента на Евроджъст Ладислав Хамран, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.   Срещата е била в рамките на 15-ия годишен Консултативен форум на главните прокурори от страните членки на Европейския съюз,  който се проведе в Хага, Нидерландия.

Сред основните теми, които Иван Гешев и Ладислав Хамран са обсъдили са бяха  сътрудничеството в борбата с организираната престъпност и корупцията, противодействието на тероризма, трафика на хора и нелегалната миграция.

Главният прокурор е подчертал отличната координация при провеждането на съвместни разследвания и приноса на Специализираната прокуратура в едни от значимите казуси
за Евроджъст.  В тази връзка е той е заявил пред  президента на Евроджъст,  че “директната комуникация с представители на прокуратурите на ЕС, посредством Евроджъст, е „в основата на ефективната работа по разкриване и пресичане на престъпления”. 

Ладислав Хамран дал  висока оценка на работата на Националното бюро на България в Евроджъст и е подчертал приноса на българските прокурори за създаването на по-безопасна Европа чрез обединяване на трансграничните усилия при разследване на различни видове тежка организирана престъпност, се казва в съобщението.

Междувременно стана ясно, че заместниците на главния прокурор  Даниела Машева и Красимира Филипова са провели  работна среща в Съдебната палата с Никола Бей, член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент, който е на посещение в София.

Сред обсъдените теми са били правовия ред и съдебната реформа в България, както и „ последователните действия на прокуратурата в борбата срещу корупцията и за утвърждаване на върховенството на закона„, съобщи държавното обвинение.

През септември, след среща на  Иван Гешев и заместниците му с евродепутати от ЛИБЕ заради  въpxoвeнcтвoтo нa зaĸoнa в cтpaнaтa, шефката на групата София ин’т Велд , заяви, че “ инepциятa в  пpoĸypaтypaтa,  ĸoмбиниpaнa c бeзĸoнтpoлнaтa й влacт дa пpeĸpaтявa пpeпиcĸи, пpaви cитyaциятa мнoгo тpeвoжнa“. Πo дyмитe й нa xapтия нeщaтa изглeждaт дoбpe, нo имa пpoпacт мeждy xapтиятa и дeйcтвитeлнocттa.

 

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.