Последни новини
Home / Законът / Към 18 ч.: Съдиите на нов избор в неделя. От 2202 -ма с право на глас, участие във вота за 2-ма членове на ВСС са взели 669 (обновена)

Към 18 ч.: Съдиите на нов избор в неделя. От 2202 -ма с право на глас, участие във вота за 2-ма членове на ВСС са взели 669 (обновена)

Defakto.bg

 

Избирателната комисия за вота на нови членове на Съдийската колегия на ВСС  насрочи нов избор за неделя, 17 октомври, тъй като участие са взели по-малко от половината съдии с право на глас.

Към 18 ч. в събота общата избирателна активност на съдиите е 30,38 % при 669 гласували, от 2202 имащи право на глас. Дистанционно са гласували  623 съдии, при 34,96 % регистрирана избирателна активност, съобщи  комисията по избора.

С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са гласували 46 съдии, при 10,95 % избирателна активност.

С право на глас са 2202 съдии, от които 1782 бяха  заявили, че ще гласуват дистанционно.

Зa дa e  валиден изборът, в него трябва да гласуват поне 1102 магистрати.  Ако това условие не е изпълнено, на следващия ден се провежда нов избор, при който, за да има редовен вот, трябва да гласуват не по-малко от 33% или в случая 727 съдии.

И в неделя  ще има две избирателни секции – в Съдебната палата в София и онлайн.

Точно в 18.00 часа председателят на  Избирателната комисия Весела Павлова – съдия във Върховния административен съд обяви край на изборния ден за  двама нови членове на ВСС.  Както по рано информирахме днес Общото събрание на съдиите избира нови членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Кандидатите са Деян Денев от Варненския окръжен съд и Марина Михайлова от Върховния административен съд.

Към 12.00 ч. в събота общата избирателна активност  е 17,62 %.   Общо 368 съдии са използвали информационната система за електронно гласуване през интернет, при 20,65 % избирателната активност.    С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са гласували  20 съдии, което е 4,76 % от заявилите желание, съобщи прессцентърът на ВСС

До 10.00 ч. общата избирателна активност в Общото събрание на съдиите за избор на двама членове на ВСС бе 6,18 %,

Дистанционно гласуваха  126 от съдиите, или 7,07 %., а на на място в Съдебната палата с хартиени бюлетини –  10 съдии или 2,38 % от имащите право на глас.

Миналата събота Денев и Михайлова, които кандидатстват да довършат мандатите на подалите оставка Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, представиха концепциите си и отговаряха на въпроси . В  Общото събрание, което се проведе дистанционно,  се  включиха едва 412 магистрати.

Изборният ден бе  излъчван в реално време на сайта на Висшия съдебен съвет в раздел: „Онлайн“, а чрез Единния информационен портал за електронно правосъдие можеше да се проследи в реално време и електронната избирателна активност.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.