Последни новини
Home / Законът / Оспорвано с 5:4 гласа Избирателната комисия по избора на 2-ма членове на ВСС обяви и повторния вот за нередовен

Оспорвано с 5:4 гласа Избирателната комисия по избора на 2-ма членове на ВСС обяви и повторния вот за нередовен

Defakto.bg

С 5 на 4 гласа  Избирателната комисия по избора на 2-ма членове на ВСС от квотата на съдиите,  обяви късно снощи и повторния избор за нередовен. От 2202  магистратите с право на глас, във вота са участвали  под 727 съдии.  Общият брой на участниците  на „поправителния“  в неделя е  580.

Съгласно чл. 29к, ал. 3 от ЗСВ, изборът се смята за редовен, ако са гласували не по-малко от 33%  от имащите право на глас, което е  не по-малко от 727  гласа, се казва в решението на комисията.

Решението е  взето оспорвано – четирима от членовете на комисията са настояли,  че изискването за праг от  33% от имащите права на глас е противоконституционно препятствие за  конституирането на  ВСС, който е посочен в основния закон като орган за управление на съдебната власт.

Подобен въпрос не бе поставян преди началото на процедурата, а текстът в закона е от 2016 г., напомнят опонентите.

До повторния избор се стигна след като в събота гласуваха  669  съдии, вместо очакваните поне 1102 ( половината от  общия брой 2202 съдии), за да е редовен избора.

Гласували „ЗА“ са:  Весела Павлова,  съдия и зам.председател на ВАС,  Петър Славчев, съдия  – Софийски районен съд, Цветанка Бенина, съдия -Софийски районен съд, Ванина Колева, съдия – Административен съд- София-град,  Таня Кандилова, съдия- Софийски районен съд.

„Против“ са:  Деница Митрова — съдия в Административен съд София град, Александър Желязков — съдия в Апелативен съд София, Марин Атанасов, съдия – в Окръжен съд Варна и Георги Крушарски — съдия в Софийски районен съд.

Мотивите на несъгласните:

Считаме, че проведеният днес избор следва да се счита за редовен, тъй като приемаме разпоредбата на чл.29к, ал. 3, изр. 2 от Закона за съдебната власт за противоречаща на чл. 130 а, ал. 3 от Конституцията на РБ, предвиждащ, че шестима от членовете на Висшия съдебен съвет се избират ПРЯКО от съдиите в Република България, Въведеният втори последователен праг на активност не по-малко 33 % в чл.29 к, ал. 3, изр. 2 ЗСВ не зачита вече упражнения вот и обезсмисля идеята за провеждане на нов избор при недостигане на първия праг за редовност по чл.29к, ал. 2 ЗСВ. Създават се предпоставки за невъзможност за вземане на решение и за конституиране на конституционно предвиден орган за управление на съдебната власт. Този извод следва и от тълкуването на чл. 130, ал.3, изр. КРБ, в който изрично е предвидено, че единадесет от членовете на ВСС се избират от Народното събрание с мнозинство две трети от народните представители, каквото задължително мнозинство не е предвидено за избор на членове на ВСС от квотата на съдии, прокурори и следователи и ограничение се въвежда с нормата на чл. 29к, ал.З, изр. 2 от ЗСВ.

Решението на избирателната комисия подлежи на обжалване в 7-дневен срок.

По рано от ССБ изразиха несъгласие с публикация на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС), в която бе  огласено решение на избирателната комисия за провеждане на повторния избор, което  даваше възможност на съдии, които са загубили талона си за електронно гласуване, да гласуват с хартиена бюлетина в Съдебната палата в София.

Това решение е в противоречие с чл.11, ал.4 от Правилата за провеждане на избори на членове на Висшия съдебен свет от съдиите, прокурорите и следователите, приети с решение на Пленума на ВСС. Съгласно цитираната разпоредба избирател, чийто талон е изгубен или унищожен, уведомява за това в срок до един ден преди изборния ден чрез административния ръководител и попълва нарочна декларация, която се сканира и се зарежда в информационната система – целта на разпоредбата е загубеният или унищожен талон да не бъде изобщо активиран в изборния ден и да е невъзможно с него да бъде гласувано.

Тъй като необявените за загубени или унищожени талони са били активирани в началото на изборния ден, с решението на избирателната комисия на практика се дава възможност един избирател да упражни правото си на глас и с хартиена, и с електронна бюлетина, заявиха от ССБ.

И настояха избирателната комисия да се придържа към Правилата за провеждане на избори на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите и да преустанови възможността за двойно участие в избора.

Преди избора, Съюзът на съдиите в България призова да не се не се участва в него. 

Hиe пpизoвaвaмe ĸoлeгитe дa нe yпpaжнявaт пpaвoтo cи нa глac, зa дa нe yчacтвaт в eднa фopмaлнa и бeзcмиcлeнa пpoцeдypa пo пoпълвaнe нa cъcтaвa нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт“, каза новият председател на ССБ Татяна Жилова. Изборът на  нoв пpeдceдaтeл нa Bъpxoвния ĸacaциoнeн cъд нямa дa бъдe лeгитимeн, зaщoтo „пo нaчaлo тoзи BCC e дeлeгитимиpaн и нямa мopaлнoтo ocнoвaниe oттyĸ нaтaтъĸ дa пpoвeждa тaĸъв избop„, обобщи тя.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.