Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата се самосезира за източените близо 8 милиона за фиктивни почивки на ученици

Прокуратурата се самосезира за източените близо 8 милиона за фиктивни почивки на ученици

Defakto.bg
Министър Николай Денков заяви, че ще сезира главния прокурор за източените милиони

Софийска градска прокуратура се самосезира по повод публкицаии за  източени близо 8 милиона лева по схема за фиктивни почивки за ученици, организирани от държавното дружество „Ученически отдих и спорт“, което е под контрола на Министерството на образованието и науката (МОН), съобщиха оттам.

Според тях  нередностите са установени от поредица от проверки на МОН през последните 4 месеца.  Констатирано е, че при стартиране изпълнението на сключен договор между МОН и търговското дружество, последното е поискало и получило заплащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494 лв., а в единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в която по закон задължително се регистрират всички туристи, включително и учениците, за периода от юли 2019 г. до края на юни 2021 г. фигурират записи за едва 6116 нощувки за деца в базите на търговското дружество на МОН, за които министерството би трябвало да преведе само 186 293 лв.

Изнесените данни за финансови злоупотреби предстои да бъдат проверени и анализирани от прокуратурата. Наблюдаващият прокурор от СГП незабавно е започнал извършването на лична проверка, в хода на която да изясни всички обстоятелства по случая. На този етап са изискани документи от Министерството на образованието и науката, посочва прокуратурата.

По рано БНР съобщи, че  милиони левове са източени за фиктивни почивки на ученици, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Става дума за почти  8 млн. лева, платени от министерството на дружеството „Ученически отдих и спорт“ за период от 2 години няма нито документи, нито регистрации на учениците в базите на дружеството.  Неговото ръководство, чийто принципал е министърът на образованието, не може да докаже почти 293 000 нощувки, които твърди, че са осъществени и за които са получени средства от министерството.

Ресорният министър Николай Денков обяви, че ще подаде сигнал до главния прокурор и Агенцията за държавна финансова инспекция с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери.

„Ще има съвет на директорите, който се състои от четири човека, има изпълнителен директор. Всеки трябва да си понесе отговорността, която обаче трябва да бъде установена по съответния ред“, допълни служебният просветен министър.

Фиктивните резултати на дружеството са послужили като аргумент за повишаване на заплатите на неговото ръководство. За първите три месеца на 2020 г. изпълнителният директор е получавал брутно възнаграждение от 17 минимални заплати или 10 370 лв. месечно.  На 16 юли възнагражденията са увеличени с още 1,5 минимални заплати – или 975 лв. „на основание формиран през второ тримесечие на 2021 г. положителен финансов резултат спрямо първо тримесечие на годината“.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.