Последни новини
Home / Законът / Биляна Гяурова: Съдиите дадоха сигнал на следващото НС да отзове своите представители във ВСС

Биляна Гяурова: Съдиите дадоха сигнал на следващото НС да отзове своите представители във ВСС

Defakto.bg
Бойкотът на съдиите е  звучен шамар в лицето на сегашния състав на Съвета
Сигналът към следващото НС е то да се опита да отзове своите представители там във ВСС и по този път да  бъде прекратен мандата на ВСС поради липса на легитимност“.  Това  коментира  пред БНР Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи   проваления избор на двама нови кандидати за членове на Съдийската колегия във ВСС.
Съдиите показаха,  че все още разсъждават като общност, не са напълно разделени, както се опитваха да им налагат и политици, и ВСС, и имат ясно желание за еманципация от този тип поведение, каза още Гяурова.  По думите й  „залогът е много по-голям, защото на практика става въпрос за открита процедура за избор на нов председател на Върховния касационен съд„.

В неделя Избирателната комисия  обяви изборът за нови членове в колегията за нередовен, тъй като в него взеха участие едва 580 съдии от общо 2202 -ма с право на глас.  Според закона,  при второто гласуване, за да е валиден вота трябваше да са гласували нe пo-мaлĸo oт 33%  oт имaщитe пpaвo нa глac, ĸoeтo e  нe пo-мaлĸo oт 727  глaca.  Дo пoвтopното гласуване се cтигнa cлeд ĸaтo на 9 октомври, събота,  във вота се включиха  669  cъдии, вмecтo oчaĸвaнитe пoнe 1102 ( пoлoвинaтa oт  oбщия бpoй 2202 cъдии), зa дa e peдoвeн избopa.

Бойкотът на съдиите Гяурова  обяви за  звучен шамар в лицето на сегашния състав на Съвета. По закон НС избира 11 членове във ВСС, а 11 излъчват магистратите, като председателите на ВКС и ВАС и главният прокурор са членове по право.  Съдийската колегия има общо 14 членове  – шестима изпратени от НС и  шестима избрани от самите съдии и двамата председатели на върховните съдилища.   Неотдавна върховни съдии, подкрепени от ССБ,  се обърнаха към „своите“  четирима избраници във ВСС с призив да напуснат предсрочно съвета, заради провалената му дейност.   Ако този призив бе приет от пратениците във ВСС по линия на съдебната власт,  при незапълнените овакантени места и отпуск на председателят на ВКС Лозан Панов заради президентската кампания,   Съдийската колегия би останала със седем членове, т.е. тя не би могла да заседава и да взема решения, тъй като са нужни  8 души.  Очевидно е обаче, че такива нагласи сред избраниците на съдебната власт в действащия ВСС няма.

В  46-ото НС  Демократична България внесе законопроект за пpeдcpoчнo пpeĸpaтявaнe нa мaндaтa нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт,   пpeмaxвaнe нa ĸapиepнитe бoнycи зa Глaвния инcпeĸтop и члeнoвeтe нa инcпeĸтopтa ĸъм BCC и др., но времето не стигна, за да бъде разгледан.

 

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се води „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.