Последни новини
Home / Законът / Спецсъдът оправда Петър Москов за бартера с турски ваксини

Спецсъдът оправда Петър Москов за бартера с турски ваксини

Defakto.bg

Бившият здравен министър Петър Москов  бе оправдан на първа инстанция по обвинението за престъпление по служба заради дарение  на ваксини от Турция.  Това обяви самият политик във фейсбук.  От спецсъда няма официално потвърждение.

Москов  бе обвинен за престъпление по служба и безстопанственост заради за вноса на турски ваксини през 2015 г.  Конкретно обвинението бе, че през 2015 г. е приел под  формата на дарение 100 хил. дози ваксина „Пентаксим“ и 100 хил. дози „Еувакс Б“  за имунизация срещу Хепатит Б  от Турция.  В замяна тогава България даде 5 млн. дози БЦЖ.  Прокуратурата бе категорична, че  тези ваксини не са разрешени за употреба у нас, а Москов е ощетил бюджета с над 325 хил. лв. , пострадало и доверието на хората към здравното министерство.

Заедно с него подсъдими са заместникът му Адам Персенски и още трима души от „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД, която произвежда ваксините, с които е направен бартерът с турските ваксини.

Като граждански ищци по делото са конституирани Министерството на здравеопазването и „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД. Три са исковите претенции на дружеството, чийто принципал е здравното ведомство. Едната е за над 427 хил. лв. Тя, според прокуратурата, идва от щета, нанесена на дружеството, което е дарило на министерството 5 милиона дози ваксини „БЦЖ“, вместо да се сключи договор за продажба.

Другата искова претенция е за над 110 хил. лв. Тя е дошла от бездействие на Москов, който не е упражнил достатъчно контрол, което е довело до производството на ваксина „Тетадиф“. За него обаче не е имало разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата и тя не е могла да бъде реализирана на пазара. Третата претенция е за над 44 хил. лв. Към тях се прибавя и законна лихва. Искът на здравното министерство по делото е за над 325 хил. лв.

Делото срещу Москов бе едно от знаковите по времето,  когато Сотир Цацаров беше главен прокурор. На разпит бяха викани всички министри от тогавашния кабинет.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.