Последни новини
Home / Законът / Мирослава Тодорова: Съдът заключи, че ВСС, Инспекторатът и ВАС са злоупотребили с властта си, за да ме накажат за критики

Мирослава Тодорова: Съдът заключи, че ВСС, Инспекторатът и ВАС са злоупотребили с властта си, за да ме накажат за критики

Defakto.bg
Историята е от 2013 година, но сюжетът започна доста по-рано, но няма как да бъдат забравени тези събития, още повече, че нещата продължават у нас в същата логика, независимо от промените и не сме се справили с всички проблеми, които са посочени в решението на съда“  – така съдия Мирослава Тодорова пред БНР коментира осъдителното решение срещу България  на Европейския съд по правата човека по нейна жалба.
Тя сезира съда след поредица от дисциплинарни производства, които ѝ бяха образувани заради личните ѝ и тези на Съюза на съдиите критични позиции към вътрешния министър в първото правителство на ГЕРБ Цветан Цветанов и ръководството на съдебната система.

Решението на съда в Страсбург стигна до заключение,  че българските институции – ВСС и Инспекторатът към него, ВАС са злоупотребили с властта си и са допуснали развитие на едно дисциплинарно производство срещу съдия, водено не заради целта, която се преследва в закона, а за да накаже за критични позиции, каза Тодорова.  Затова Европейския съд по правата на човека по същество заяви, че  българските държавни органи под законен претекст са постигнали незаконна репресия, обобщи Мирослава Тодорова. По думите и това е и един от централните ни български проблеми, тълкувайки и решението на съда.

По делото Тодорова не претендира обезщетение, а само морално удовлетворение.

Обезщетението не би трябвало да бъде централният въпрос, върху който трябва да се фокусираме. По-важното е след подобни решения да се разбере какво трябва да бъде направено, за да не случват повече такива неща.  Мисля, че това е първото осъдително решение по жалба на съдия срещу България, отбеляза тя.

То е важно и защото за първи път по българско дело Европейския съд по правата на човека осъжда държава членка на Съвета на Европа, че са използвани легални средства за постигане на паралегални цели  Това е основният аспект на това дело.  Това е всъщност един от големите му приноси“, заяви съдия Тодорова.

Евpoпeйcĸият cъд пo пpaвaтa нa чoвeĸa (ECΠЧ) oтcъди, че властите са  нарушили правото на  съдия  Тодорова свободно да изразява мнение по чл. 10 от ЕКПЧ, а cпpямo нeя e нapyшeн и чл. 18 oт ĸoнвeнциятa, ĸoйтo зaбpaнявa изпoлзвaнeтo нa зaĸoнни пpoцeдypи зa пocтигaнeтo нa цeли paзлични oт oбявeнитe, т.нар. паралегални цели.  Ocнoвнaтa цeл нa диcциплинapнитe пpoизвoдcтвa cpeщy Toдopoвa e билa нe дa ce гapaнтиpa пpиĸлючвaнeтo нa дeлaтa в cpoĸ, a дa бъдe тя caнĸциoниpaнa и cплaшeнa зapaди ĸpитиĸитe й ĸъм Bиcшия cъдeбeн cъвeт и изпълнитeлнaтa влacт.   Cъдът   заключи още,  че репресията срещу Тодорова и нейното yвoлнeниe e имaлo възпиpaщ eфeĸт въpxy cъдиитe и ги e oбeзĸypaжилo дa ĸpитиĸyвaт BCC и дa изpaзявaт мнeниe пo въпpocи cвъpзaни c нeзaвиcимocттa нa cъдa.

Съдия Тодорова коментира и номинацията на съдия Галина Захарова от Пленума на ВКС за председател на Върховния касационен съд:  „Ние се надяваме, че ВСС ще прояви чувствителност към кандидатурата на  съдия Захарова,  включително и от инстинкт за самосъхрание.  Кандидатурата на Захарова е „съкрушителна“ ,  е оценката на  Тодорова. Поясни, че става дума за един съдия от кариерата с безупречна репутация – „един от най-добрите професионалисти, с които системата разполага„.

Номинацията е факт, но Съюзът на съдиите предпочита друг състав на съвета да я избере на поста, стана ясно още от думите на Тодорова.  Причината е неубедителният избор на Главен прокурор , съмненията, че за председатели на съдилища влияят фактори, които не са членове на ВСС и пр.,действия и бездействия, които водят до настоящата криза.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.