Последни новини
Home / Законът / Първа операция на Европейската прокуратура за укриване на данъци стигна и до България

Първа операция на Европейската прокуратура за укриване на данъци стигна и до България

Defakto.bg
По повод акцията европейският главен прокурор Лора Кьовеши коментира: „Това беше първият случай, регистриран от Европейската прокуратура на 1 юни 2021 г., нашата официална начална дата, и съм много доволна, че разследването вече показва конкретни резултати. Тази операция демонстрира промяната на парадигмата, която създаването на EPPO доведе до трансгранични разследвания. Това е новата реалност на зоната на EPPO: няма повече тромави формалности за взаимна правна помощ; бързи и решителни действия; и да се съсредоточи върху ефективното възстановяване на щети. „

Тази сутрин Европейската прокуратура (EPPO) е провела координирана операция, при която са извършени  обиски, арести и изземвания на стойност над 13 милиона евро в Германия, Италия и България. Арестувани са 10 души,  заподозрени за създаване на престъпна организация и укриване на данъци, съобщи  Европейската прокуратура. Обискирани са били общо  46  жилищни и търговски обекта в трите страни, от които 28 в Италия, 17 – в Бавария, и един в България. Разследващите са изпълнили 11 заповеди за арест – 6 в Италия, 4 в Германия и една в България, като са се сдобили и с много доказателства, включително и няколко изключително луксозни возила.  За издадената заповед за арест в България не се уточнява дали става дума за български гражданин.

Основните заподозрени са използвали така наречената схема ДДС въртележка за многократни препродажби на автомобили в различни страни от ЕС. Разследващите смятат, че  са подавали фалшиви декларации за платени данъци върху продажбите, които след това са им били възстановени от държавата. Така те са причинили загуби от поне 13 млн. евро.

ДДС въртележка за покупка на луксозни автомобили

Ядрото на престъпната дейност се намира в Айхщат (Германия) и Милано (Италия), сочи съобщението. Дилърът на автомобили в Италия купува луксозни автомобили от германски автокъщи в рамките на вътреобщностния режим на ДДС на ЕС.  Покупките са ставали чрез несъществуваща компания в Германия. Вече в Милано частният купувач фалшифицирал продажбата на първоначалния дилър на автомобили в Милано, който след това продавал колите на други италиански търговци на автомобили или физически лица на много атрактивни цени, съобщава службата на Кьовеши.

Тази измамна схема е позволявала на извършителите да получат по-високи печалби, променяйки пазарната цена на автомобилите, както и да прехвърлят големи суми пари в чужбина, без да предизвикват подозрение. Европейската прокуратура уточнява, че става дума за преводи, надхвърлящи 70 хил. евро всеки.

По време на операцията в Германия са иззети 13 луксозни автомобили на стойност на стойност около 13 милиона евро.  Точната сума ще бъде оценена през следващите дни.

Трима от десетте заподозрени имат връзки с италианската мафиотска организация „Ндрангета“ и всички скоро ще бъдат изправени пред съдии, пише пресслужбата. Благодарение на това разследване на EPPO е открит и сложен случай на трафик на наркотици в Италия, а италианската финансова полиция (Guardia di Finanza – Nucleo PEF Milano) арестувала още четирима заподозрени и иззе 7 кг марихуана и хашиш днес. Цялата операция е ръководена от европейски делегиран прокурор в Германия и изпълнена от отдела за разследване на криминални прегледи на полицейското управление на Северна Горна Бавария (Kriminalpolizei mit Zentralaufgaben (KPIZ) des Polizeipräsidiums Oberbayern Nord) и италианската финансова полиция (Guardia di Finanza – Nucleo PEF Milano), посочва ЕП.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.