Последни новини
Home / Актуално / Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на Галина Захарова за шеф на ВКС

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на Галина Захарова за шеф на ВКС

Defakto.bg

Адвокат д-р Ивайло Дерменджиев

Председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на съдия Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Това заяви самият той в отговор на „Де Факто“ как оценява кандидатурата на върховния съдия.

Подкрепа за номинацията на Галина Захарова изрази вчера и служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, а Пленумът на ВСС  обяви кандидатурата й за председател на Върховния касационен съд. Зам.-шефката на ВКС и ръководител на Наказателната колегия бе номинирана от Пленума на ВКС с единодушие на присъстващите върховни магистрати  – 83 съдии подкрепиха  номинацията. От всички 84 участници в гласуването не участва  единствено Галина Захарова.

Според д-р Дерменджиев номинацията на съдия Захарова е  много сериозна, защото през годините е показала  безупречни качества – отлична професионална подготовка, принципност, безпристрастност, честност и силно проявено чувство за справедливост.

Един от най-силните доводи за безспорност на кандидатурата й,  е  безапелационната подкрепа, която съдия Захарова получи от своите колеги, смята Дерменджиев.

Формално ние, адвокатите, не сме участници в процеса по номинация и избор на председател на ВКС. Но като най-голямата юридическа общност в страната сме длъжни да заявим своята позиция. И с това да допринесем за избора на почтен и принципен магистрат, който да оглави една от ключовите институции, призвани да бранят законността в страната, обобщи председателят на Висшия адвокатски съвет.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.