Последни новини
Home / Законът / Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Defakto.bg

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, ако обявят ясни позиции, но не броят хората, които се заразяват, нито с колко лекари и медицински сестри разполагаме, не броят колко хора умират на ден – това заяви Румен Радев пред журналисти в Брюксел след заседание на Европейския съвет.

 „Част от тях са заети да организират протести, да подкрепят тайно тези протести и да ги разпалват. Други просто не казват нищо. Всички са изплашени от това, което става, и не искат да вземат отношение какво да се прави в тази криза и да излязат с  ясни позиции“.

 Президентът посочи,  че  ЕС отчита средно 75 процента ваксинирани, но в Източна Европа ситуацията с разпространението на коронавируса е тревожна. „Призовавам за съзнателност, за разбиране към това, което прави правителството“, каза Радев.

Според  президента председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е проявила дипломатичност, като не е назовала имената на България и Румъния. Но това са единствените страни в ЕС, където процентите ваксинирани пълнолетни граждани са тревожно ниски. Докато средно за Съюза става дума за 75%. В някои страни членки пък процентите са 90 и повече.

Да, призовава се отново за ваксиниране. Но трябва да има и ясното разбиране, какви могат да бъдат последствията от пандемията. За съжаление, в Източна Европа тя се разгаря отново, изключително тревожно е това, което става в Румъния, продължи българският президент.

Той призова за разбиране на това, което прави служебното правителство в София.

Да, подлежи на критика в някои аспекти за начина на въвеждане на тези мерки. Но трябва да направим всичко възможно да не допуснем такъв пик, който да взриви здравеопазването, да докара до пълно изтощение нашите лекари и в края на краищата висока степен на заразяемост и починали хора“, каза още Радев.

Той заяви още, че би  свикал Консултативния съвет за национална сигурност заради кризата с COVID-19, но отговори с въпрос на въпроса: Закона чели ли сте го? Има председател на парламента, председатели на парламентарно представените партии, на техните групи“.

Припомни, че у нас отдавна има ваксини, че всеки ден най-различни специалисти говорят за тях.

По-рано вчера премиерът Стефан Янев написа във фейсбук: „В ситуация на тежки кризи не очаквайте от мен да се поддам на популизъм, пренебрегвайки най-висшата ценност – човешкият живот, и поставяйки под риск жизнеността на социално-икономическата ни система.“

Коментарът  е по повод реакциите след обявените от здравните власти мерки, свързани с въвеждането на Ковид- сертификата.  Онзи ден той отчете, че е забавил въвеждането на мерките, което е било грешка. Страната се намира в пика на четвъртата вълна с ръст на заразените, хоспитализираните и смъртните случаи.

Той добавя, че целта не е да се направи ваксинацията задължителна.

„Макар и непопулярни, смятам, че мерките са най-добрият вариант за справяне със създалата се ситуация, без да се стига до налагане на нов локдаун. Отново искам да подчертая, че тези мерки не целят да направят ваксинацията задължителна за населението. макар и непопулярни, смятам, че мерките са най-добрият вариант за справяне със създалата се ситуация, без да се стига до налагане на нов локдаун. Отново искам да подчертая, че тези мерки не целят да направят ваксинацията задължителна за населението. Дълбоко вярвам в свободния избор на всеки един от нас да взима решения за собственото си здраве. Вярвам обаче, че и всеки, респективно, трябва да може да носи и отговорност за тези решения“

Стефан Янев посочи,  че мерките са временни и ще бъда отменени при нормализация на ситуацията.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.