Последни новини
Home / Законът / Емилия Недева: Рискът от погубване и увреждане на живот е най-голямата заплаха за всички други права и свободи

Емилия Недева: Рискът от погубване и увреждане на живот е най-голямата заплаха за всички други права и свободи

Defakto.bg

В решението на Конституционния съд съд, който беше сезиран миналата година от президента заради епидемичната обстановка, се очертаха интересите на обществото и приоритетите на правата по време на извънредна епидемична обстановка. Конституционният съд подчерта, че рискът от погубване на живот и от увреждане на живот е най-голямата заплаха, а освен това то се явява заплаха за всички други права и свободи“ – това каза пред  БНР адвокат Емилия Недева.

„Когато се появи такава извънредна епидемична обстановка,  КС обяви, че че гражданите са призвани да дадат предимство на защитата на ценностите от най-висш порядък – и тези ценности са здраве и живота, заяви тя.  КС подчерта, че  всички останали права – като правото на придвижване, на икономическа свобода, предприемачеството, включително правото на труд, не са абсолютни и отстъпват пред необходимостта да се осигури най-важната цел – гарантирането на живота и здравето на населението ( (№7/20 г. виж по долу б.р.).

Ограничението не  идва само от решението на КС, подчерта Недева.  Тя обърна внимание на няколко сигнала, които идват от Европейския съд по правата на човека, свързани  с фактическо  ограничаване  правото на труд, което по думите й не е самостоятелно право в конвенцията по човешките права, а се разглежда като  част от правото на личен живот.

Посочи няколко сигнала до Съда  по правата на човека – от пожарникари във Франция, които са били задължени да се ваксинират, и две дела в Гърция, които са от медици, като и при трите дела служителите са заплашени, че ще бъдат отстранени от работа, в случай че не се ваксинират.  Жалбоподателите и по трите дела са поискали привременни мерки, докато трае производството в Страсбург – да бъде спряно действието на закона, за да не бъдат те принудени да го изпълняват и съответно да бъдат ваксинирани или отстранени от работа.

„Интересното е, че и по трите дела Европейският съд по правата на човека отказва да постанови спирането на действието на закона, като подчертава, че това е едно изключение в тези временни мерки, което се прилага единствено и само когато в противен случай за жалбоподателите ще произтекат сериозни и необратими вредни последици„, поясни  адвокат Недева. Тя напомни, че  извънредната епидемична обстановка (ИЕО)  не може да бъде обявена за всяка заразна болест, а само за изрично изброените в Закона за здравето. Минава се и през сложен фактически състав с предложения от държавния здравен инспектор, а след това и от министъра на здравеопазването. Действията на МС не са безконтролни, а може да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд.

Във ВАС има и в момента дела както срещу дистанционното обучение, така и срещу зеления сертификат, отбеляза адвокатът.

Из решение №7 / 20 г. на Конституционния съд:

Миналата година КС с решение № 7/2020 г. отхвърли искането на президента за  противоконституционност на уредбата на ИЕО, заради липсата на фиксирани в закона срокове.

„При наличие на обявена извънредна епидемична обстановка е ясно, че е застрашено не само конституционно гарантираното право на живот и здраве на всеки човек, но и на определена общност. Това състояние застрашава по изключително сериозен начин не само посочените права, но може да засегне и други основни права и свободи – право на влизане на територията на държавата, правото на свободно придвижване в нея, правото на посещение на определен обществени места, правото на труд и др.

Когато възникне такава обстановка е безспорно, че гражданите са призвани да отдадат предимство на защитата на ценностите от най-висш порядък пред защитата на техните граждански права и свободи. Причината за това е, че рискът от погубване на човешкия живот и увреждане на човешкото здраве е заплаха за всички други човешки права и свободи, както и за демократичния ред.  За да изпълни позитивните си задължения по чл. 28 и чл. 52, ал. 3 от Конституцията, държавата е в правомощието си да предприеме всяко активно действие за гарантиране на живота и здравето на гражданите“.

В него се напомня, че винаги трябва да се търси баланс между правата.  Съдът посочи,  че  условието за временно ограничаване на правата е постигнато, тъй като в законът не оставя никаква възможност мерките да са постоянни.

Заключи:  „Дадената възможност в чл. 63, ал. 4-7 ЗЗ за ограничаване упражняването на определени права съответства на принципа на пропорционалност, тъй като с оспорените разпоредби не се надхвърлят границите на подходящото и необходимото за постигане на легитимните цели, преследвани от разглежданата правна уредба. Ограниченията при упражняването на някои права на гражданите, предвидени в чл. 63, ал. 5 и ал. 6 ЗЗ, са необходими с цел ограничаване разпространението на заразната болест и нейното овладяване и са съразмерни на преследваната цел – опазване на живота и здравето на гражданите.

Правото на свободно придвижване, икономическата свобода и правото на труд не са абсолютни и отстъпват пред необходимостта да се осигури постигането на приоритетната цел – гарантиране на живота и закрила на здравето на гражданите. Държавната интервенция тук е не само конституционно търпима, тя е обществено потребна и социално оправдана от легитимната цел на закона (Решение № 8/2016 г. по к. д. № 9/2015 г.). Закрилата на здравето на гражданите като публично благо е без съмнение легитимната, конституционно дефинирана (чл. 52, ал. 3, предл. първо от Конституцията) цел на ЗЗ (чл. 1 и чл. 2)“.

Решението бе взето с три особени мнения на съдиите Таня Райковска, Георги Ангелов и Атанас Семов.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.