Последни новини
Home / Законът / МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

Defakto.bg

 

Петър Тодоров

Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен съвет по повод спиране или забавяне на работата по редица досъдебни производства, водени от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ и на производство в Специализираната прокуратура.  В сигнала той информира за последващите затруднения в разследването на организирани престъпни групи.

В документа са визирани 25 досъдебни производства, при които има забавяне, като само пет от тях са от последните три седмици.  Въпреки създадената организация и съгласувана дата за провеждане на специализирани полицейски операции с цел задържане на лица, документиране и пресичане на престъпна дейност на организирани престъпни групи, реализациите биват отменяни от наблюдаващите прокурори.

Посочваните мотиви са висока натовареност на наблюдаващите прокурори от Специализираната прокуратура, неконкретизирано устно разпореждане на административния ръководител на Специализираната прокуратура и други, пише в писмото.

Тези обстоятелства създават затруднения в разследването на организирани престъпни групи – прекомерното забавяне на операции по задържането им води до тяхното преструктуриране, до отказ на свидетели (с тайна и явна самоличност) от показания, дадени по досъдебни производства, изчерпване на сроковете за експлоатация на специални разузнавателни средства и други. Вече е факт и недоволство от страна на пострадали, по чиито сигнали са образувани дела, но приключването им е забавено и съответно преминаването в съдебна фаза, посочва главният секретар на МВР.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.