Последни новини
Home / Законът / Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) в Европейския ден на правосъдието.  В Страсбург двамата обсъдиха сътрудничеството между Венецианската комисия и България в контекста на навършващата се догодина 30-та годишнина от членство на страната ни в организацията, съобщи  пресслужбата на МП.

Министър Стоилов посочи, че в Националния план за възстановяване и устойчивост се предвижда продължаване на взаимодействието с Венецианската комисия и други европейски организации в сферата на правото и подчерта, че е необходимо становищата, които тези организации предоставят, да отговарят адекватно на условията в България.

В отговор на по-ранни препоръки на Комисията министърът на правосъдието разясни включените в плана за възстановяване предложения за повишаване на отговорността и отчетността на главния прокурор чрез даване на функционални възможности той да бъде разследван, а не чрез създаване на нови структури.
По време на срещата с председателя на Европейския съд по правата на човека Роберт Спано и неговия екип бяха обсъдени идеите на ръководството на Съда за въвеждане за тестов период от 2 години на решения по съкратена формула и за набелязване на дела, които могат да имат голямо значение за развитието на юриспруденцията.
Янаки Стоилов заяви, че настоятелно ще препоръча на Висшия съдебен съвет да засили сътрудничеството и командироването на български съдии в Европейския съд по правата на човека. Двете страни се обединиха около мнението, че повишаването на запознатостта с Европейската конвенция за правата на човека може да доведе до намаляване на осъдителните присъди и значително съкращаване на обезщетенията, които страната трябва да плаща за осъдителни присъди.

На срещата присъства и българският съдия в Страсбург Йонко Грозев, както и беше проведен кратък разговор с трима юристи от българската секция на Съда.
Програмата на министър Стоилов продължава със срещи с генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич и с генералния директор на дирекция Права на човека и правова държава към Съвета на Европа Христос Джакумопулос.

About De Fakto

Проверете също

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.