Последни новини
Home / Законът / Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) в Европейския ден на правосъдието.  В Страсбург двамата обсъдиха сътрудничеството между Венецианската комисия и България в контекста на навършващата се догодина 30-та годишнина от членство на страната ни в организацията, съобщи  пресслужбата на МП.

Министър Стоилов посочи, че в Националния план за възстановяване и устойчивост се предвижда продължаване на взаимодействието с Венецианската комисия и други европейски организации в сферата на правото и подчерта, че е необходимо становищата, които тези организации предоставят, да отговарят адекватно на условията в България.

В отговор на по-ранни препоръки на Комисията министърът на правосъдието разясни включените в плана за възстановяване предложения за повишаване на отговорността и отчетността на главния прокурор чрез даване на функционални възможности той да бъде разследван, а не чрез създаване на нови структури.
По време на срещата с председателя на Европейския съд по правата на човека Роберт Спано и неговия екип бяха обсъдени идеите на ръководството на Съда за въвеждане за тестов период от 2 години на решения по съкратена формула и за набелязване на дела, които могат да имат голямо значение за развитието на юриспруденцията.
Янаки Стоилов заяви, че настоятелно ще препоръча на Висшия съдебен съвет да засили сътрудничеството и командироването на български съдии в Европейския съд по правата на човека. Двете страни се обединиха около мнението, че повишаването на запознатостта с Европейската конвенция за правата на човека може да доведе до намаляване на осъдителните присъди и значително съкращаване на обезщетенията, които страната трябва да плаща за осъдителни присъди.

На срещата присъства и българският съдия в Страсбург Йонко Грозев, както и беше проведен кратък разговор с трима юристи от българската секция на Съда.
Програмата на министър Стоилов продължава със срещи с генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич и с генералния директор на дирекция Права на човека и правова държава към Съвета на Европа Христос Джакумопулос.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков представи екипа и приоритетите си. Отчаяно се нуждаем от нов затвор, каза той

Подготовка на законите, необходими за изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост въпреки липсата …

Заради административен произвол съдът отмени глоба от 1000 лв. на Елена Фичерова, наложена от Сотир Цацаров

Софийският районен съд отмени наказателно  постановрение за глоба от 1000 лева глоба на Елена Фичерова, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.