Последни новини
Home / Законът / БХК обжалва заповедта на Министерството на здравеопазването в частта за затваряне на училищата

БХК обжалва заповедта на Министерството на здравеопазването в частта за затваряне на училищата

Defakto.bg

 

Адвокат Адела Качаунова

В понеделник следобед Българският хелзинкски комитет внесе жалба срещу няколко точки от заповедта на Министерството на здравеопазването от 19 октомври 2021 г., с която се въвеждат действащите в момента мерки за контрол на разпространението на COVID-19. Жалбата претендира неравно третиране на децата.

„По силата на обжалваните разпоредби се въвеждат ограничителни мерки, непропорционално засягащи децата, без да се допускат изключения от тези мерки при наличие на зелен сертификат, каквото изключение се предвижда по отношение на възрастните лицa“, пише в жалбата.

Българският хелзинкски комитет приветства изразеното намерение на Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката да  създадат условия за безопасно връщане на децата в училище. Комитетът изразява надежда тази мярка да обхване учениците от всички възрасти в най-кратък срок, като бъде съпроводена със завишен контрол над мерките, въведени в другите публични дейности. Въпреки това организацията предприема този ход, водена от убеждението, че понесените от децата вреди следва да бъдат признати, а институциите – да бъдат мотивирани да спазват задълженията си за закрила на децата и техния най-добър интерес.

Още от късната пролет на миналата година, когато за първи път станахме свидетели на феномена всички други публични услуги да работят присъствено, докато децата са изолирани по домовете си, БХК застъпва тезата, че ако епидемичната обстановка налага ограничения, те трябва да засегнат първо и преимуществено възрастните, и едва в краен случай на пълна неизбежност да бъдат затваряни както училищата, така и извънкласните дейности за деца, осигурявани от други образователни инициативи.

С мерките, въведени със заповед на министъра на здравеопазването на 19 октомври 2021 г. отново станахме свидетели на противоположния подход. С обжалваните текстове бяха регламентирани изключения при прилагането на голяма част от мерките при представяне на т. нар. „зелен сертификат“ – документ, който удостоверява ваксиниране (дори само с една доза при двудозова ваксина), преболедуване (или дори само в 11-дневен срок след установено заразяване с COVID-19) или отрицателен тест за COVID-19.

Подобни изключения обаче не бяха допуснати за образователните институции. Училищата в няколко области затвориха, други преминаха на ротационно обучение, частните школи бяха ограничени в капацитета на работа, а спортът за деца беше спрян напълно. Така всички ученици, които са ваксинирани или преболедували COVID-19, или имат отрицателен тест за COVID-19 нямат възможност да продължат присъственото обучение или дейностите, в които са избрали да се развиват.

Заповедта нарушава и чл. 3 от Конвенцията за правата на детето, съгласно който „при всички дейности, отнасящи се до деца, най-добрият интерес на детето трябва да бъде от първостепенно значение“. Жалбата се подава от името на четири деца, ученици в различни класове, като две от тях са със завършен курс на ваксинация, а другите са под 12-годишна възраст. „Тезата ни е, че като не могат да получат достъп до присъствени учебни занятия, до организирани групови услуги за деца и до колективни спортни занимания, макар да са изпълнили всички препоръки на здравните власти в страната и да са завършили курс на ваксинация срещу COVID-19, или изобщо да не могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 заради тяхната възраст, жалбоподателите търпят прекомерно засягане на техните права и законни интереси“, обясни директорката на Програмата за правна защита на БХК адв. Адела Качаунова.

Жалбата обръща внимание, че големите ученици прекараха по-голямата част от изминалата учебната година и значима част от предхождащата я, обучавайки се дистанционно, докато повечето дейности за възрастни бяха ограничени в значително по-малка степен. Настоящите, нови ограничения върху децата не отчитат и вредите, които предходното затваряне им нанесе.

„Именно заради известните вреди от обучението в електронна среда, препоръките на СЗО, както и на други авторитетни международни организации, включително Европейския център за контрол на заболяванията и УНИЦЕФ, са училищата да бъдат затваряни последни и отваряни първи“, пише в документа. Препоръка, която властите в България системно пренебрегват. ♦

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.