Последни новини
Home / Законът / Иван Нейков: Работодателите имат право да изискват документ, че служителят им е здрав, в това число и сертификат за ваксина

Иван Нейков: Работодателите имат право да изискват документ, че служителят им е здрав, в това число и сертификат за ваксина

Defakto.bg

Работодателят може да изисква от работника и служителя си документ, че е здрав. При постъпването на работа се изисква медицинско, а  в закона пише, че могат да се изискват и други документи – тоест сертификат за ваксиниране, тест, с каквото може да докаже, че е здрав.  Това заяви Иван Нейков, бивш социален министър и председател на Балканския институт по труда и социалната политика, по Нова тв.

Нейков  допълни, че тестовете за коронавирус влизат в осигуряването на безопасна работна среда за хората, което също влиза в задълженията на работодателите. Представете си, че аз съм на работа, а колегата ми в стаята не е ваксиниран или тестван – как ми се осигурява безопасна среда, даде пример той.

„Една от най-важните отговорности на работодателя е да осигури безопасни условия на труд. В този смисъл той е отговорен за условията, при които работи работникът, макар че законодателството ни не е създавано в условията на пандемия. Много от работодателите са длъжни периодично да извършват профилактични прегледи на работещите. Затова нямаме причина да кажем, че тестът за коронавирус е различен от това”, каза Иван Нейков.

Той напомни,  че работодателите имат задължение веднъж годишно да осигуряват медицински прегледи на служителите си. Работодателят  трябва да плаща тестовете на своите служители сега. Нейков напомни, че за работодателите е и по-евтино да плащат тестовете, отколкото първите три дни от болничния на служителите си, ако се разболеят.

„Когато законът изисква от работодателите да се правят такива тестове, тяхно задължение е да го заплащат.  В заповедта на министъра трябва да се упомене кой заплаща тестовете. Вече имаме сигнали за това, че един  работодател предварително удържа от заплатата на служителите за антигенни тестове. Това се случва в МБАЛ Шумен”, каза  експертът по трудово право към КНСБ Тодор Капитанов. По думите му хората в България масово ходят болни на работа.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.