Последни новини
Home / Законът / Инициативен комитет на Радев и Йотова за решението на КС: Подобна постановка за гражданството е анахронизъм в 21 век (обновена)

Инициативен комитет на Радев и Йотова за решението на КС: Подобна постановка за гражданството е анахронизъм в 21 век (обновена)

Defakto.bg

 

Решенията на съда, включително и на  Конституционния съд, не се коментират, а се изпълняват.  Всеки пълнолетен гражданин има право да взема решения и носи отговорност за тях лично. Президентът няма нито правомощия, нито задължение да проверява истинността на декларираното от кандидатите за служебни министри. Всякакви други внушения са израз на безпомощността на политически партии и лица, търсещи повод да избягат от оценката на обществото за тяхното корумпирано и некомпетентно управление.

Това се казва в позиция на Инициативния комитет на Румен Радев и Илияна Йотова по повод решението на КС за  гражданството на Кирил Петков. С него КС обяви за частично противоконституционен указа на държавния глава за назначението на Кирил Петков за служебен  министър  заради двойно гражданство.

Както посочиха редица специалисти, подобна постановка за гражданството в 21-и век и в условията на членство на България в Европейския съюз и други международни организации, е анахронизъм. В частност, тя обрича на ограничаване на политическите им права стотици хиляди наши сънародници зад граница, добавят от комитета.

Мога да кажа само, че ако България имаше повече министри като господин Кирил Петков, щеше да изглежда по друг начин„. Така президентът Румен Радев коментира информацията за решението на Конституционния съд. „Решенията на Конституционния съд по принцип не се коментират“, заяви още Радев по време посещение в Бобов дол по случай празника на града.

По-късно трима представители в Инициативния комитет, излъчени официално от БСП – проф. Гайдарски, Вигенин и Анастасова,  заявиха, че не приемат Инициативният комитет да се включва  в кампанията на Кирил Петков и „Промяната продължава“. Защитата на правата, включително политическите, на българските граждани, живеещи в чужбина, са и трябва да останат приоритет на българската държава.

Не приемаме внушението, че върховният закон на България, който всъщност гарантира тези права, е причина за тяхното ограничаване. Казусът тук не засяга стотиците хиляди български граждани, защото те не са извършили престъпление. Кирил Петков, независимо при какви обстоятелства, е подписал декларация с невярно съдържание, благодарение на което стана министър. Благодарение на участието си в правителството си създаде популярност, която експлоатира в настоящата кампания. Това е политически проект, заченат с лъжа, но с претенции за почтеност. Този факт беше констатиран недвусмислено днес от Конституционния съд. 

Тримата очакват Петков да се извини на президента, че го е подвел и че днес тези негови действия се отразяват негативно на предизборната му кампания.  
Ние в БСП подкрепяме кандидатурите на Радев и Йотова, поемаме негативи в името на общата победа и затова очакваме ИК и неговото ръководство да не стъпват на полето на парламентарната кампания в подкрепа на конкурентни формации, заявяват социалистите.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.