Последни новини
Home / Законът / Здравният министър „даде Борисов на прокурор“ за твърдението му, че ни ваксинират с негодни ваксини

Здравният министър „даде Борисов на прокурор“ за твърдението му, че ни ваксинират с негодни ваксини

Defakto.bg

Здравният министър Стойчо Кацаров сезира  Софийска градска прокуратура за изявлението на Бойко Борисов, че на населението се поставят ваксини с изтекъл срок на годност, съобщи здравното министерство.

На 24 октомври лидерът на ГЕРБ заяви: „Имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност – „Пфайзер“  – до 30 септември им е срокът на годност“.

В сигнала до градския прокурор Илияна Кирилова Кацаров посочва, че  думите на Борисов не отговарят на истината и са фалшиви новини. Те представляват деяние с висока обществена опасност, тъй като са направени в разгара на епидемична вълна, а автор им е бивш премиер и настоящ партиен лидер – всичко това може да повлияе на доста хора, отказвайки ги да се ваксинират или да събуди тревога в тях.  Кацаров смята също, че изреченото от Борисов е заплаха за националната сигурност.

„В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност„, пише  Кацаров.

Междувременно от гражданско сдружение БОЕЦ подадоха сигнал в прокуратурата за всяване на паника от Борисов.

Няма да напомняме случаят с оправданата вече пpeдceдaтeлĸaтa нa Бългapcĸия фapмaцeвтичeн cъюз пpoф. Aceнa Cepбeзoвa ( и не само), която бе подведена под отговорност задето в началото на пандемията м. г. , предупреди за опасност от  липcвaщи лeĸapcтвa cpeщy ĸoвид.  Като казаното от нея почиваше на публични данни – прессъобщение на Европейската агенция по лекарствата от 6 април 2020 г. и  др.

Интересно би било Бойко Борисов да разкаже на какви публични данни се базира твърдението му, че ни ваксинират с негодни  ваксини.

 

Сигналът на  министър Кацаров до СГП:

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ГРАДСКИ ПРОКУРОР,

На 24 октомври тази година, г-н Бойко Методиев Борисов в изявление пред медии, разпространи следната информация: „имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност — P6zer – до 30 септември им е срокът за годност.”

Изявлението е от категорията фалшиви новини.

В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност.

Пандемията с Ковид- 19 е не само здравен проблем. Това е национална криза засягаща на практика всички сфери на обществения ни живот.

Разпространението на фалшивата новина, което вероятно е било направено като част от предизборната кампания на г-н Борисов е обществено опасно деяние, предвид факта, че лицето е бивш Министър председател на България, а в момента е председател на политическа партия ГЕРБ и поради това, изказването Му, може да повлияе на решенията на много хора.

Фалшивата новина, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация, което ще засегне по неблагоприятен начин здравето и да коства живота на неопределен брой наши сънародници.

Считам, че деянието е с висока степен на обществена опасност и предвид това, че е направено в разгара на епидемична вълна на разпространение на Ковид 19, представлява заплаха и за националната сигурност на страната.

Моля да извършите проверка на изнесените факти и обстоятелства и да предприемете предвидените от закона мерки.

С уважение, д-р СТОЙЧО КАЦАРОВ

Министър на здравеопазването

About De Fakto

Проверете също

Законът за личния фалит мина единодушно на първо четене в правна комисия

Комисията по правни въпроси в парламента  прие на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите …

Градска прокуратурата предлага на Гешев да иска имунитета на още един депутат от ГЕРБ – СДС

Софийска градска прокуратура (СГП) предлага на главния прокурор Иван Гешев да внесе искане за привличане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.