Последни новини
Home / Законът / Намаляват броя на командированите магистрати и срока на стажа в европейските институции

Намаляват броя на командированите магистрати и срока на стажа в европейските институции

Defakto.bg

Официално Галина Захарова е единствен  кандидат за шеф на ВКС, обяви Боян Магдалинчев в края на заседанието на Пленума на ВСС

Предстои процедура за набиране на кандидати за стаж в ЕСПЧ и отдела за изпълнение на решенията на СЕ

Окончателно до финала на четвъртото и последно възможно заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет за издигане на номинации за председател на ВКС, не бяха внесени нови предложения.  Макар и да изглеждаше малко вероятно, имаше хипотетична възможност това да се  случи до края на днешното заседание на Пленума.

Единствен кандидат в изборната процедура е Галина Захарова,  официално заяви Боян Магдалинчев.   Нейната кандидатура бе обявена на третото поредно заседание по графика на  ВСС.

 

По повод информацията на министъра на правосъдието проф. д-р Янаки Стоилов за затруднения при провеждане на стажа на български магистрати в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и Отдела за изпълнение на решения на Съвета на Европа,  е била проведена работна среща с представители на норвежката съдебна администрация, която е партньор на ВСС по проект „Повишаване на професионализма в съдебната система“, съобщи Магдалинчев.  На нея са били обсъдени  възможностите за намаляване броя на командированите магистрати от 9 на 6, както и за съкращаване срока на стажа от 18 на 12 месеца в Отдела за изпълнение на решения на СЕ

Реализираните икономии се пренасочат за увеличаване месечните възнаграждения на командированите магистрати, чиито престой в  Страсбург е изцяло за тяхна сметка.

Предстои нова процедура за набиране на кандидати за стаж в Регистратурата на ЕСПЧ и Отдела за изпълнение на решенията на СЕ.

Пленумът на Висшия съдебен съвет увеличи щатната численост на администрацията на ВСС с 3 нови щатни бройки – за „служител по сигурността на информацията“, както и за главен специалист и старши специалист „инженерно-технически системи в съобщителен обект със специално предназначение“. Необходимите средства за обезпечаване трудовите възнаграждения на служителите на новите щатни бройки ще бъдат осигурени от реализирани икономии по бюджета на ВСС за 2021 г., реши Пленумът.

About De Fakto

Проверете също

Министър Иван Демерджиев: Целта е до 2026 г. да има пълноценно електронно правосъдие

„В Плана за възстановяване и устойчивост сме предвидили една амбициозна цел – въвеждане на пълноценно …

Прокуратурата разпореди спешна проверка на магистрали, пътища, знаци, мантинели и маркировката в страната

При допълнителен оглед е намерено още едно тяло в катастрофиралия автобус и броят на жертвите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.