Последни новини
Home / Законът / В чест на Кристиан Таков: Национален конкурс за научни съчинения на свободно избрана тема за правото

В чест на Кристиан Таков: Национален конкурс за научни съчинения на свободно избрана тема за правото

Defakto.bg

В чест на покойния преподавател  в ЮФ на СУ „Свети Климент Охридски“  доц. д-р Кристиан Таков  учени, колеги, приятели, организарат Национален конкурс за научни съчинения. Участници в инициативата  са кръжоците по  „Гражданско и търговско право“ към ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“  и на  „Гражданско и търговско право“ към ЮФ на УНСС, Департаментът по Право на Нов български университет, „Фондация Кристиан Таков, „Българска асоциация за Европейско право“, „Сдружение за международни състезания по право”, Съюзът на съдиите в България, Висшият адвокатски съвет, ЛексАрт – Практически обучения за юристи и Професионален правен сайт „Предизвикай правото“.

Конкурсът  за научни съчинения е на свободно избрана тема  от областта на римското частно право, гражданското право, вещното право, семейното и наследственото право, търговското право, международното частно право, правото на ЕС, гражданскопроцесуалното право, конституционното право и правото на интелектуалната собственост.

Право на участие имат всички студенти от специалност „Право” в Юридическите факултети в страната. Поради пропускането на една конкурсна година заради извънредната епидемична обстановка по изключение се допускат и студенти, семестриално завършили през 2020 г., без значение дали са положили държавните си изпити.

Право да участват имат и завършили юристи, като те ще се състезават в свой отделен модул.  Още подробности за  конкурса тук

Инициатива бе представена на заключителната конференция на деветия Национален конкурс за студентски съчинения, на която  бяха обявени и спечелилите специални награди за най-добре представилите се стажанти в стажантската програма на СРС и „Фулбрайт“ Ана Ченешкова  и Емили Стаменова.

Предстоящо е да  бъдат определени стажантите, които ще бъдат отличени с двете големи награди на програмата за стаж при съдия Джейн Милазо – федерален съдия от Окръжния федерален съд в Ню Орлианс, Източен окръг, Луизиана, САЩ.

Специална награда беше връчена от Съюза на съдиите на Мария-Магдалена Маркова и Александър Лешев от СУ за разработката им „Някои процесуални въпроси на националното право във връзка с преюдициалното запитване по чл. 267 ДФЕС“. Работата им е отличена заради задълбочения анализ на практиката на Съда на Европейския съюз и на ВКС по разгледаните въпроси, заради обоснованите авторски тези с практически значими изводи за българското правораздаване. В разработката са направени и значими предложения de lege ferenda.

Специална награда от съдия Константин Кунчев беше дадена на Красимир Русев от Бургаски свободен университет, с разработка на темата „Клаузата за справедливост при присъждане на обезщетение в застрахователния договор“. Работата е отличена заради смелостта на автора да повдигне значим за обществото и правото актуален проблем, да го разгледа теоретично и в неговите практически измерения, както и да формулира ясна теза, която в последствие е споделена от ВКС.

Награда получи и Иван Геров от СУ „Св. Климент Охридски“ за разработката си „Съществува ли „относително“ право на собственост?“

На студентите, класирали се на първите десет места, бяха предоставени награди от издателствата „Сиела“ и „Сиби“, които бяха връчени в Софийския районен съд в съдебна зала № 1 проф. Живко Сталев. По този повод организаторите припомнят, че през 2011 г. националното състезание е било посветено на 100 години от рождението на проф. Сталев и отправят отново призив за осмисляне на словото, произнесено на 28 май 1992 г. от проф. Сталев по случай честването на 80-годишния му юбилей в аулата на СУ, което завършва с думите:

„Нека ми бъде позволено да отправя към българските правници един апел. Нека положим всички усилия, когато създаваме или прилагаме нашето право, да се ръководим от максимата, че правото е изкуство за справедливото и разумното. Нека тези от нас, които са се посветили на правната наука, да изучават правото с преклонение и увлечение. Нека всички обкръжим правото с вяра и надежда в неговото бъдеще, в неговата изключителна обществена полезност. Да живее правото, правото на нова, демократична България!“

Цялото слово е достъпно  тук 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.