Последни новини
Home / Законът / Обвиниха Любомир Яков за повторна закана с убийство на Ива Митева, но този път и на Бойко Борисов

Обвиниха Любомир Яков за повторна закана с убийство на Ива Митева, но този път и на Бойко Борисов

Defakto.bg

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 26-годишния Любомир Яков,  който пак се закани с с убийство на председателя на 46-ото Народно събрание Ива Митев, но и на бившия-министър председател Бойюко Борисов.

Това става в условията на  продължавано престъпление и на опасен рецидив, обяви прокуратурата.

На 24.10.2021 г. отново на мейла на Министерство на правосъдието обвиняемият Л.Я. изпратил съобщение, в което пише, че ще убие председателя на 46-ото Народно събрание. Същият ден в друг мейл написал, че ще убие и  бившия премиер. СРП определя, че „деянието се отличава с изключителна дързост и цинизъм.“

Срещу Любомир Яков е образувано досъдебно производство за закана с убийство (чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл.26, ал.1 от НК) и за хулиганство (‘чл. 325, ал. 5, вр.ал.2, вр.ал.1, вр. чл.29, б. Б от НК) . Това е второ обвинение спрямо него за  закана с убийство.

Наблюдаващият   прокурор е постановил задържането му за срок до 72 часа.  Предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

На 14 октомври т.г. Любомир  Яков вече бе осъден  за закана с убийство към председателя на 46-тото НС Ива Митева на „пробация“ за срок от 3 години. Две години той трябва да полага и по 200 часа „безвъзмезден труд в полза на обществото“.  На 2 септември 2021 г. обвиняемият Любомир Яков се бе заканил с убийството на председателя на 46-ото Народно събрание, като изпратил имейл на Министерство на правосъдието с думите: „В София съм, имам оръжие и ще я убия, има майка и нея я знам къде живее“.

На 3 септември 2021 г. Ива Митева бе уведомена за електронното писмо и заканването, възбудило у нея основателен страх за осъществяването му. Тя свърза заплахата с дискусиите по промените в закона за НСО, които течаха тогава в НС.  Още на същия ден Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закана с убийство.

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.