Последни новини
Home / Законът / Президентът назначи министъра на правосъдието проф. Янаки Стоилов за конституционен съдия

Президентът назначи министъра на правосъдието проф. Янаки Стоилов за конституционен съдия

Defakto.bg
Иван Демерджиев

Президентът Румен Радев е подписал указ за назначаването на правосъдиня министър Янаки Стоилов за конституционен съдия.  За министър на правосъдието е назначен досегашният зам.министър  Иван Демерджиев.

Със свои укази днес президентът назначава Стоилов за член на Конституционния съд от президентската квота, а настоящият му заместник-министър Иван Демерджиев – за служебен министър на правосъдието.

Авторитетът на Янаки Стоилов като юрист е безспорен и вярвам, че това ще бъде венецът на една достойна кариера на ценностен човек и професионалист“, аргументира държавният глава решението си.

Радев добави, че новият министър на правосъдието е „юрист с авторитет и позиции“, който се е утвърдил като успешен и принципен заместник-министър.

Янаки Стоилов ще заеме мястото на председателя на КС проф. Борис Велчев.  Както е  известно на 15 ноември изтичат мандатите на още двама съдии –   Анастас Анастасов,  излъчен от квотата на парламента  и на Георги Ангелов  – от съдебната власт.

На 4 ноември съдиите от ВКС и ВАС ще решат кой ще заеме мястото на Ангелов.  Макар да беше възможно, 46-ото Народното събрание не излъчи своите двама съдии, които трябва да попълнят парламентарната квота.  НС трябва да избира и още един член на Конституционния съд, но през февруари 2022 г., когато ще изтече и мандатът на Гроздан Илиев, който встъпи по-късно след скандала с клетвата на Венета Марковска преди 9 години.

Румен Радев коментира и сезирането на прокуратурата от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров за разпространяваните неверни твърдения от страна на бившия премиер Бойко Борисов за прилагане на ваксини срещу Ковид-19 с изтекъл срок на годност. „Смаян съм как може г-н Борисов да прави подобни позорни внушения за българските медици, които изпълняват съвестно своята работа и да плаши българите, за да употребява техните страхове политически и предизборно“, посочи държавният глава.

 

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.