Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор поиска имунитета на Боян Расате за погрома в „Рейнбоу хъб“, ЦИК го даде

Главният прокурор поиска имунитета на Боян Расате за погрома в „Рейнбоу хъб“, ЦИК го даде

Defakto.bg
Клубът на общността ЛГБТ Rainbow hub след нападението в събота, 30 октомври 2021 г.
Протест на граждани пред Съдебната палата срещу насилието над представители на ЛГБТИ. Те протестират, че посегателствата в България се квалифицират като хулиганство, а не като престъпление от омраза.

Заради нападението в събота в  общностния ЛГБТИ център Rainbow Hub в София главният прокурор поиска от ЦИК да бъде свален имунитета на Боян Расате, съобщи държавното обвинение.  Той ще бъде  обвинен за хулиганство с особена дързост в съучастие с други лица.  Расате е кандидат за президент издигнат от инициативен комитет.  Като такъв той е  „лице с имунитет“ и за привличането  привличането му като  обвиняем за извършеното от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на ЦИК.

По-късно членовете на ЦИК гласуваха единодушно имунитета на  Боян Расате да бъде свален, съобщи БТА.

В събота група от около 10-тина души, предвождани от политика националист Боян Расате нахлуха  в общностният ЛГБТИ център Rainbow Hub. Групата, в която е имало и жени, за минути са изпочупили  мебели и оборудване, крещейки „Викнете полиция“, съобщиха медиите. Удар в лицето е получила  Глория Филипова,  един от активистите по време на провеждащото се събитие.  В неделя от МВР оповестиха, че случая с Боян Расате е образувано досъдебно производство, разследването по което е възложено на следовател към Софийска градска прокуратура.

„Досъдебното производство е образувано за това, че на 30.10.2021 г. Б.С. в съучастие като извършител с други неустановени лица, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост – престъпление по чл. 325, ал. 2 от НК. „,  посочва прокуратурата.  Установено е, че на 30.10.2021 г. около 17,30 ч той заедно с група лица влезли в офис на фондация на бул. „Княз Ал. Дондуков“ в гр. София и започнали да крещят, да събарят мебели и да пръскат стените със спрей“, се казва в съобщението.

В Наказателния кодекс е посочено, че лицата, които участват в тълпа, събрана за нападение на групи от населението, отделни граждани или техни имоти във връзка с националната, етническата или расовата им принадлежност се наказват с лишаване от свобода –  до пет години за подбудителите.  „Това се случва броени дни след входирането на петицията от над 8000 подписа в подкрепа на добавянето на анти-ЛГБТИ престъпленията от омраза в българското законодателство“, отбелязаха от  Rainbow Hub.

Посолствата на САЩ, Австралия, Белгия, Дания, Испания, Канада, Нидерландия, Обединеното кралство, Португалия, Република Ирландия и Франция осъдиха вандащината. Това стана ясно от  официална позиция на дипломатическите представителства, изпратена до медиите.

„ЛГБТИ правата са основни човешки права и ние призоваваме всички българи да отхвърлят насилието и нетолерантността, които нямат място в нито едно демократично общество“, гласи още позицията на посланиците.

 

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.