Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор поиска имунитета на Боян Расате за погрома в „Рейнбоу хъб“, ЦИК го даде

Главният прокурор поиска имунитета на Боян Расате за погрома в „Рейнбоу хъб“, ЦИК го даде

Defakto.bg
Клубът на общността ЛГБТ Rainbow hub след нападението в събота, 30 октомври 2021 г.
Протест на граждани пред Съдебната палата срещу насилието над представители на ЛГБТИ. Те протестират, че посегателствата в България се квалифицират като хулиганство, а не като престъпление от омраза.

Заради нападението в събота в  общностния ЛГБТИ център Rainbow Hub в София главният прокурор поиска от ЦИК да бъде свален имунитета на Боян Расате, съобщи държавното обвинение.  Той ще бъде  обвинен за хулиганство с особена дързост в съучастие с други лица.  Расате е кандидат за президент издигнат от инициативен комитет.  Като такъв той е  „лице с имунитет“ и за привличането  привличането му като  обвиняем за извършеното от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на ЦИК.

По-късно членовете на ЦИК гласуваха единодушно имунитета на  Боян Расате да бъде свален, съобщи БТА.

В събота група от около 10-тина души, предвождани от политика националист Боян Расате нахлуха  в общностният ЛГБТИ център Rainbow Hub. Групата, в която е имало и жени, за минути са изпочупили  мебели и оборудване, крещейки „Викнете полиция“, съобщиха медиите. Удар в лицето е получила  Глория Филипова,  един от активистите по време на провеждащото се събитие.  В неделя от МВР оповестиха, че случая с Боян Расате е образувано досъдебно производство, разследването по което е възложено на следовател към Софийска градска прокуратура.

„Досъдебното производство е образувано за това, че на 30.10.2021 г. Б.С. в съучастие като извършител с други неустановени лица, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост – престъпление по чл. 325, ал. 2 от НК. „,  посочва прокуратурата.  Установено е, че на 30.10.2021 г. около 17,30 ч той заедно с група лица влезли в офис на фондация на бул. „Княз Ал. Дондуков“ в гр. София и започнали да крещят, да събарят мебели и да пръскат стените със спрей“, се казва в съобщението.

В Наказателния кодекс е посочено, че лицата, които участват в тълпа, събрана за нападение на групи от населението, отделни граждани или техни имоти във връзка с националната, етническата или расовата им принадлежност се наказват с лишаване от свобода –  до пет години за подбудителите.  „Това се случва броени дни след входирането на петицията от над 8000 подписа в подкрепа на добавянето на анти-ЛГБТИ престъпленията от омраза в българското законодателство“, отбелязаха от  Rainbow Hub.

Посолствата на САЩ, Австралия, Белгия, Дания, Испания, Канада, Нидерландия, Обединеното кралство, Португалия, Република Ирландия и Франция осъдиха вандащината. Това стана ясно от  официална позиция на дипломатическите представителства, изпратена до медиите.

„ЛГБТИ правата са основни човешки права и ние призоваваме всички българи да отхвърлят насилието и нетолерантността, които нямат място в нито едно демократично общество“, гласи още позицията на посланиците.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.