Последни новини
Home / Законът / Манолова и Хаджигенов внесоха жалба във ВАС срещу ръчното броенето на разписки от машинния вот, подкрепя ги “ ПП“

Манолова и Хаджигенов внесоха жалба във ВАС срещу ръчното броенето на разписки от машинния вот, подкрепя ги “ ПП“

Defakto.bg
Жалбата от ИБГНИ и „Продължаваме промяната“ срещу решениеот на ЦИК

Върховния административен съд  ще разгледа решението на  Централната избирателна комисия (ЦИК), което задължи всички секционни избирателни комисии (СИК) с машинно гласуване да броят разписките, разпечатани от устройствата. Това стана възможно, след като лидерите на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова и Николай Хаджигенов внесоха жалба във ВАС срещу решението на ЦИК за ръчно броене на разписките от машините на изборите на 14 ноември. Жалбата е подкрепена и от „Продължаваме промяната“.

В края на миналата седмица  ЦИК изненадващо прие, че на изборите на 14 ноември всички контролни разписки от машините ще се броят.  Промените идват с приетите методическите указания за секционните избирателни комисии.

„Това решение е пряко нарушение на Изборния кодекс и е опит да бъдат върнати манипулациите и опитите за крадене на вот в СИК“, заяви Мая Манолова. Тя припомни, че на изборите през юли имаше контролно броене на разписките в близо 1400 секции, като резултатите показаха, че няма разминавания при отчитането на вота.

Манолова коментира, че сега промените, направени от „новото мнозинство ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН“, слагат „кръст на машинното гласуване и на честните избори“. Допълни, че в ИК не е предвидено броене на разписките и затова те  никаква защита, заради което  са възможни манипулации.

„Това решение тежко нарушава Изборния кодекс и е опит да бъдат върнати манипулациите в секционните комисии”,  коментира  Николай Хаджигенов.  Разписките нямат правна стойност, категоричен е той и добави, че юридическа стойност за резултатите на изборите имат само бюлетините, а това  прави броенето безсмислено. Хаджигенов също е изненадан от новата „четворна коалиция“ в ЦИК.

Целта е да се създаде хаос на изборите и нестабилност на изборните резултати, защото Борисов може да печели избори само чрез манипулации. Важният въпрос е защо БСП и ИТН се включат в неговия отбор.  Това решение ще позволи да бъдат ограбени гласовете за „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Ние сме последната спирачка за връщането на ГЕРБ и ДПС във властта, коментира още Манолова.

За решението няма никакви аргументи. Обяснението го даде Борисов. Той каза „Браво!“ и заяви, че са приети правилата, за които той настоява. А това са правилата на манипулациите и фалшифицирането на вот, а не правилата за честни избори, които искат гражданите, добави тя.

По-късно и “Демократична България” внесе жалба във Върховния административен съд за отмяна на приетите в петък от Централната избирателна комисия (ЦИК) методически указания, с които секционните избирателни комисии се задължават да броят ръчно контролните разписки и да вписват резултатите в допълнителни протоколи, съобщи Клуб Z .

ДБ сочи, че  Изборният кодекс не е въвел такова задължение на секционните комисии и на практика  ЦИК дописва и променя кодекса.

В документа се цитира и казус от преди парламентарния вот на 11 юли, когато ГЕРБ-СДС се опита да оспори пред ВАС методически указания на ЦИК, в това число настоявайки още тогава за броене на контролните разписки.  На 2 юли  обаче съдът обяви, че Изборният кодекс подробно е разписал какво следва да прави секционната комисия след приключване на изборния ден, като броенето на контролни разписки  е  „недопустимо”.

Очаква се ВАС да се произнесе  в 3-дневен срок.

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.