Последни новини
Home / Законът / Според Лозан Панов, президентът е трябвало да провери декларацията на Кирил Петков, но не е предприел действия

Според Лозан Панов, президентът е трябвало да провери декларацията на Кирил Петков, но не е предприел действия

Defakto.bg

Убеден съм, че ще стигна до балотаж. Но хипотетично, ако това не се случи, ще застана зад кандидата, който не е подкрепен от ДПС.  Това заяви пред БТВ кандидатът за поста на държавен глава Лозан Панов,  издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от „Демократична България“.

Това означава, че хипотетично, че  Панов би дал гласа си и за сегашния президент  Румен Радев, ако той отиде на втори тур с Анастас Герджиков,  подкрепен от ГЕРБ, когото ДПС известно е,  би подкрепило.

За  решението на Конституционния съд по казуса с гражданството на Кирил Петков, Панов коментира: „На този етап трудно можем  да преценим дали бившият министър на икономиката е действал в заблуда, неглижирал е закона или е имал лоши съветници. Въпросът е дали правните последици могат да бъдат предотвратени„.

Той  не смята, че  указът на Радев за назначение на министрите  в служебния кабинет е формален акт.  Заяви, че  Румен Радев, който не е  юрист и няма поглед върху правните последици, е  трябвало да направи проверка на декларираното от Кирил Петков.  Още лятото вече е имало данни за двойното гражданство на Петков, но Радев не предприел никакви действия.  Според него нарушението на Конституцията е основание за импийчмънт.

В конституционното решение обаче е  отбелязано друго  –  пo oтнoшeниe нa  пoдпиcaнaтa дeĸлapaция oт Kиpил Πeтĸoв  пpи издaвaнeтo нa Уĸaзa зa нaзнaчaвaнe нa cлyжeбнoтo пpaвитeлcтвo нe e пpeдвидeнo дa ce извъpшвa  пpoвepĸa  нa oтpaзeнoтo в нeя, посочиха  съдиите.

Панов отново върна темата към избора на Иван Гешев. “ При назначаването на главния прокурор, във Висшия съдебен съвет имаше дебат за интегритета на главния прокурор и дали той има необходимите познания.  Този дебат доведе до изводи, че той няма необходимите качества„, каза той. Президентът не направи проверка и тогава, заяви Панов. Не бе попитан защо при такива изводи е предложен и то два пъти от ВСС, след като  Радев върна първото предложение на избора за главен прокурор.

Водещите изглежда бяха забравили, че  според конституцията Радев, Панов, Герджиков и пр., са длъжни да подишат указ за назначение след повторното предложение на ВСС за председател на ВКС и ВАД и  главен прокурор.  Според чл.129 от конституцията, „президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение“ .  Но така бе спестената възможността на Панов да обясни на какво правно основание Радев не е трябвало да пусне Гешев в прокуратурата, след като кадровика го е одобрил.

Дали Кирил Петков ще понесе наказателна отговорност след решението на КС зависи от зависи от прокуратурата, смята Панов.

Относно противоепидемичните мерки, Лозан Панов посочи, че зеленият сертификат не нарушава гражданските права.

Той застана твърдо зад ваксините и допълни, че се е имунизирал срещу COVID-19 през април месец. Панов  призова хората да се доверят на науката, а не на фалшивите новини и да се ваксинира . Пълното затваряне на държавата заради вируса, може да наруши изборния процес, смяат той.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.