Последни новини
Home / Законът / Липса на кворум провали заседанието на Съдийската комисия на ВСС

Липса на кворум провали заседанието на Съдийската комисия на ВСС

Defakto.bg

Заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се провали поради липса на кворум.  За да е редовон провеждането на езон заседание са необходими минимум 8 души, а днес се регистрираха седем от  съдебните кадровици.  Петима се оказаха в отпуск, сред тях е и председателят на Върховния касационен съд, който е в неплатен отпуск заради участие в президентската кампания.   От лятото са незаети  двете места на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, които подадоха оставка,  а Общото събание на съдиите не избра заместници на тяхно място.

Кандидатите за овакантените места  бяха съдиите  Марина Михайлова и Деян Денев, които поискаха  ново гласуване – без условие за минимален брой участници. Двамата зaявяха, че   нитo Koнcтитyциятa, нитo Зaĸoнът зa cъдeбнaтa влacт дoпycĸaт дa нямa избop нa члeн нa BCC cлeд пpoвeждaнeтo нa oбщoтo cъбpaниe нa cъдиитe.

Днес стана ясно, че съдийската изборна комисия е отхвърли искането им поради липса на правомощия.  На ход е  смесен състав от Върховния касационен и Върховния административен съд, пред който Михайлова и Денев обжалваха обявяването на избора им за нередовен.

Липсата на кворум отложи  три избора – на председатели на окръжните съдилища в Ловеч и Смолян и на районния съд в Трявна.

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.