Последни новини
Home / Законът / След участие в предаване на БНТ, задържаха Боян Расате за нападението в „Рейнбоу хъб“

След участие в предаване на БНТ, задържаха Боян Расате за нападението в „Рейнбоу хъб“

Defakto.bg

Боян Станков-Расате е задържан във вторник вечерта след участие в предаване на БНТ и  отведен в Първо РПУ, съобщи БТА.

Малко по-рано от софийската градска прокуратура съобщиха, че все още не е повдигнато обвинение на кандидата за президент Боян Расате, тъй като не е  бил намерен на всички посочени адреси в досъдебното производство.  „Б.С. не е открит на постоянен и настоящ адрес, както и на други известни по досъдебното производство адреси.
Софийската градска прокуратура ще предприеме всички необходими действия съгласно правомощията си по закон с цел извършване на действия по разследването с участие на обвиняемия„, посочи прокуратурата.

Расате, който се включи в президентската кампания като кандидат-президент, остана без имунитет заради нападението на ЛГБТИ центъра „Рейнбоу хъб“ в София в събота.  След бурна обществена реакция срещу погрома и получената подкрепата от 11 посолства за  правата на ЛГБТИ общността,  главният прокурор поиска имунитета му , а  ЦИК го свали. Очаква се прокуратурата да реши дали ще  поиска от съда постоянен арест на Расате или  по-лека мярка за неотклонение.

Досъдебното производство бе образувано за  дръзко  хулиганство по чл. 325, ал. 2 от НК.

„Заради последните предизборни, циркаджийски изпълнения на Боян Станков-Расате и последвалото медийно отразяване, сме принудени за пореден път да направим важно пояснение за всички български журналисти“, се казва в съобщение на Български Национален Съюз (БНС) до медиите, за чиито лидер се представя Расате.

Организацията е  известна  с  ежегодния Луковмарш, чието провеждане бе забранявано и от Върховния административен съд.  Боян Расате  е бил председател на БНС до 2010 година, когато е  отстранен от лидерския пост и е изключен от Съюза, съобщават от БНС.  „Така че от началото на 2010 година той няма нищо общо с дейността на Български Национален Съюз и съответно неговото име по никакъв начин не би трябвало да бъде свързвано с името на организацията“, посочват от организацията.

В началото на годината Софийският градски съд отхвърли искането на прокуратурата за прекратяване на регистрацията на „Български национален съюз Еделвайс“, която  прикрива военизирана структура, сочеше  обвинението. Съдът прие, че е прокуратурата не е успяла да докаже, че  сдружението е създало такава структура, а инцидентното ползване на различни по вид униформи и употребата на ползвани и в гражданския оборот звания не можели да обосноват извод за съществуването ѝ.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.