Последни новини
Home / Законът / Министър Демерджиев: По настояване на ЕК, правителството записа в Плана за развитие отговорност за Главния прокурор

Министър Демерджиев: По настояване на ЕК, правителството записа в Плана за развитие отговорност за Главния прокурор

Defakto.bg

След като приключи разследването,  разследващият прокурор ще  има възможност да стане съдия със същия ранг

ВСС няма доверие в професионалните среди,  държи се като „иконом“ на съдебната власт

Министър Иван Демерджиев

Европейската комисия остро е поставила въпроса за отговорността на главния прокурор и неговите заместници, както и за обществения контрол на актовете му – това заяви пред БНТ  служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев. По тази причина  служебното правителство е разписало конкертни заонодателни мерки по този въпрос в Плана за въстановяване и развитие. Изпълнението на мерките е обвързано с получаването на заложеното в плана финансиране, подчерта Демерджиев.

Той обясни настояването на ЕК с множеството обещания на България, че ще предприеме мерки свързани с отговорността и независимо  разследване на главния прокурор, които реално не са били изпълнявани. А Комисията неведнъж е подчертавала, че ефективността на мерките за борба с корупцията са предварително условие за успех на начина, по който ще се използват милиарди евро в следващите няколко години.

Сред записаните мерки е посочено, че при евентуално разследване на главния  прокурор,  това ще става само от прокурори с ранг на обвинители от Върховната касационна прокуратура. Демерджиев уточни, че тук не става въпрос само за работещите във ВКП, а за всички, които притежават този ранг.

Изборът на прокурора ще става на случаен принципи, а по време на разследването главният прокурор ще  бъде отстраняван временно от длъжност докато тече разследването срещу него.  Заложено е също разследващият прокурор да има възможност да стане съдия със същия ранг след като приключи работата си по разследването на главния прокурор.  Възможността е предвидена като опция срещу  натиск и саморазправа над разследвалия прокурор, но във всички случаи изборът ще бъде негов.

За осъществяването на всичко това не са необходими промени в Конституцията, отбеляза министър Демерджиев.

Той коментира също, че специализирано правосъдие трябва да съществува, но не по начина, по който функционира сегашната структура. Напомни, че  Министерството на правосъдието е предложило към апелативните съдилища да има отдели,  които да извършват тази дейност.

Новият служебен министър на правосъдието заяви  още, че не вижда доверие от страна на професионалните среди в работата на Висшия съдебен съвет.

Според него през последните месеци Висшият съдебен съвет бяга от взимането на важни решения чрез различни процедурни хватки и отлага разглеждането на искания от изключително обществено значение. Така проблемите се трупат все повече, коментира той.

ВСС се държи като „иконом“ на съдебната власт, а не като защитник на независимостта на магистратие,  каза Демерджиев. Той смята, че трябва да се намери баланс в квотите, които излъчват състава на Висшия съдебен съвет.

Според Демерджиев трябва да има промени и в процедурите за получаване на българско гражданство. Той се обяви за отпадането на така нареченото инвестиционно гражданство, при което се осигурява български паспорт срещу инвестиции у нас.

Освен  механизъм за търсене на  отговорност от главния прокурор в  Плана за възстановяване и устойчивост е посочено още:

            Въвеждане на съдебен контрол върху постановлението на прокурора за отказ да образува наказателно производство, определяне на обхвата и условията, при които такъв съдебен контрол следва да се осъществява, и разпоредби за избягване на прекомерно натоварване на съдиите и прокурорите

           Въвеждане на задължение за главния прокурор да отговоря на поставените по доклада за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика въпроси, постъпили в хода на общественото обсъждане на доклада;

           Въвеждане на ефективна годишна отчетност на разследванията и осъдителните присъди по дела за корупция, предоставяща ключови стойности и показатели, включващи изчисляването на броя на образуваните дела за корупция, броя на приключилите дела, подробно описание на основанията за приключване както на фаза разследване, така и в съдебна фаза, и брой на осъдителни и оправдателни присъди.“

Записани са и промени в ЗСВ за  обхвата на правомощията на главния прокурор и привеждането им в съответствие с Конституцията и др.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.