Последни новини
Home / Законът / МВР и прокуратурата се срещнаха по факса за теча на милиони от парите за АМ „Хемус“

МВР и прокуратурата се срещнаха по факса за теча на милиони от парите за АМ „Хемус“

Defakto.bg
5 ноември 2021, Брифинг на МВР за изтекли 60 милиона от парите .а строежа на АМ „Хемус“. Снимка БГНЕС

От близо 84 млн. отпуснати авансово за строителство на  Лот 5 на АМ „Хемус“ ,  60 млн. са изнесени кеш в сакове и чували,  съобщи на брифинг в петък  МВР. Реално строителни дейности няма, но 60 млн. лева от парите  са били прехвърлени на кухи фирми и след това изтеглени в брой, обясниха от  ГДБОП.

Всичките 60 милиона са били изтеглени  още в деня на тяхното постъпване, като те са изтеглени на суми около милион – многократно, без предварителна заявка, в чували и в сакове са изтеглени тези пари още същия ден„, съобщи  Главният секретар на МВР  Петър Тодоров.

Сигналът за нарушенията около изграждането на 5-и лот на АМ „Хемус“ е получен от ГДБОП през лятото, каза шефът на  службата гл. комисар Калин Стоянов.  Тодоров заяви още, че  60 млн. лева от парите, които трябвало да бъдат използвани за строителството на лот 5, са прекарани през няколко кръга от кухи фирми, повечето от които са били регистрирани на името на слабоимотни хора, част от тях и криминално проявени.

При разследването е станало ясно, че в случая има данни за извършени няколко престъпления.  В ГДБОП са постъпили данни, че хора, които са съпричастни към тези престъпления, искат да унищожат документи. Това е наложило и операцията, който бе проведена преди два дни в София и други градове.  Общо до момента са претърсени 17 адреса, разпитани са 20 души, задържани са над 10 души.

Сега авторите на случващото са се изпокрили. Това е върхът на наглостта. Това са огромни бюджетни средства, които са на българския данакоплатец, който са преминали в техни ръце и сега не се знае къде се намират тези милиони в момента. От 1 година на някои от лотовете няма извършена никаква дейностЩе продължим в този дух да изследваме, какво се е случвало и по останалите части от АМ „Хемус„, каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Прокуратурата :

По повод разследването на  МВР, брифингът и множество запитвания, Софийска градска прокуратура информира, че по факс в прокуратурата е постъпило съобщение от разследващи полицаи при ГДБОП за започнало досъдебно производство по реда на чл.212, ал.2 от НПК. То е образувано в условия на неотложност със съставянето на протокола за първото действие по разследването – претърсване и изземване.  Това е законова възможност за събиране и запазване на доказателства за извършено престъпление, сочи СГП.

От съобщението  се разбира, че дежурен прокурор при СГП незабавно е внесъл в Софийски градски съд (СГС) искания за одобряване на протоколите за извършените действия по неотложност, заедно с материалите по делото. С определения на СГС са одобрени 23 броя протоколи за претърсване и изземване и за обиски.

В материалите по делото не са се съдължали  заповеди по реда на чл. 72, ал.1, т.1 от Закона за МВР за задържане на лица за срок до 24 часа.  „Няма съставено от разследващ орган при ГДБОП постановление за привличане в качеството на обвиняем за виновността на определено лице/лица, както и определена мярка за неотклонение, които да бъдат докладвани на наблюдаващия прокурор„.

По късно пред БНР от ГДБОП уточниха, че заповедите за арести липсват в докладваните в прокуратурата  материали, тъй като към момента на внасяне на протоколите за одобрение на процесуално-следствените действия, заповедите за задържане на лицата за срок до 24 часа все още са били активни.

От СГП изразяват готовност  екип от прокурори да осъществи  среща с разследващите екипи от ГДБОП. А с оглед обявената информация за  евентуално извършени престъпления от общ характер, наблюдаващите прокурори ще укажат на разследващите органи да приложат доказателства в тази насока, „които към момента на входиране на материалите по досъдебното производство в СГП  не са налични“.

В случай че разследващите органи при ГДБОП съберат достатъчно доказателства за виновността на определено лицe/лица в извършване на престъпление от общ характер, следва незабавно да докладват на прокурора постановление за привличане към наказателна отговорност с оглед вземане на мярка за неотклонение, съответстваща на обществената опасност на деянието и дееца, завършва прессъобщението.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Общият съд отмени решение на ЕК, с което са утвърдени румънски помощи в полза на Wizz Air на летище Тимишоара

     Общият съд отменя решението на Европейската комисия, с което се утвърждават румънските помощи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.