Последни новини
Home / Законът / И новият правосъден министър ще иска оставката на главния прокурор Иван Гешев

И новият правосъден министър ще иска оставката на главния прокурор Иван Гешев

Defakto.bg

И новият министър на правосъдието Иван Демерджиев ще поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев.  Ако не я подаде сам,  както го призовава  да направи,  правосъдният министър ще внесе ново искане за отстраняването му от длъжност от Висшия съдебен съвет.   Това обяви  министър  Демерджиев при участието си във  формата „Властта говори открито“, който се излъчва във Фейсбук страницата на правителството.

Демерджиев напомни очакваното  решение на Конституционния съд за правомощията на министъра да иска отстраняване на председателите на ВКС и ВАС и главният прокурор, в  чиито изход не се съмнява, защото конституционната норма е ясна.  „След това ще внеса искане за оставката му„, заяви Демерджиев.

След като на 22 юли ВСС отказа да разгледа искането на бившия министър на правосъдието Янаки Стоилов за освобождаване на Главния прокурор, правителството поиска задължително тълкуване на чл.130 в, т.3 от Конституцията. Стоилов внесе предложението, като се позова на доклад на вътрешния  министър Бойко Рашков, който бе публично оповестен.  Депозираните правни становища и мнения  досега  по делото мотивират позицията, че министърът има право да иска предсрочно прекратяване на мандатите на „тримата големи“ за тежки нарушения и  уронване на престижа на съдебната власт.  На обратно мнение до момента е само главният прокурор Иван Гешев.

Демерджиев обясни, че има много основания за оставка на Гешев:  „Поводите са много и са свързани с най-различни досъдебни производства, които протичат по странен начин, които водят до осъждане на държавата, до вреди за българските граждани,  до съмнения,  че е обективен  и  спазва принципите за върховенство на закона и правото„. Даде пример за действията на главния прокурор, при които се прекратяват започнати дела в момента, в който фокусът на общественото внимание се отдели от тях.

„Много често ставаме свидетели как дела се изземват от хора, които работят съвестно по тях, и после отлежават неясно защо във Върховната касационна прокуратура“, добави министърът.  Гешев много пъти си позволи да погази презумпцията за невиновност, много са случаите на образуване на наказателно производство, които поставят клеймото върху съответната личност и дотам се приключва, коментира Демерджиев.  „В огромния обем случаи има оправдателна присъда по тези случаи, но нищо не може да изтрие клеймото“, каза още министърът.

 „От него (Гешев) се очаква да е символ на законност, а когато десетки хиляди скандират името ти с лозунга „Гешев – позор! Оставка и затвор!“,  трябва сам да прецениш дали можеш успешно да изпълняваш функциите си или да се оттеглиш“, коментира още министърът. Той заяви, че съмненията за корпуция,  станали повод за оставката на  канцлера на Австрия Себастиан Курц, са   „невинни“ спрямо сигналите, които циркулират в общественото пространство за Гешев.

Демерждиев напомни, че е  отдавна е в  конфликт с главния прокурор заради начина, по който бе назначен на поста, за посланията, които излъчва. Напомни, че това е довело до реакция от страна на Пловдивската адвокатска колегия.   „Начинът, по който беше назначен, посланията, които излъчи, още по време на избора си провокираха реакция на Пловдивската адвокатска колегия, чийто председател бях по време на избора. Отговорът на Гешев беше лично засягане. Оттогава сме в ценностен конфликт“, каза Демерджиев.

Според Демерджиев прокуратурата се нуждае от радикална реформа, част от която е свързана и с фигурата на самия главен прокурор, която трябва да се изравни като правомощия с фигурите на председателите на двете върховни съдилища. Дори не е необходимо да има главен прокурор в този му вид. Нямаме главен съдия, техните функции са по скоро aдминистративни. „Проблемът не се решава със смяната на личността, проблемът е в модела, „но когато личност, която няма необходимите качества, се прибави към институционалния, той се задълбочава“. 

Министърът припомни,  че Европейската комисия постави  въпроса за контрола върху актовете на главния прокурор и заместниците му като това е един от най-важните проблеми по плана за устойчивост. „ЕК поставя много остро този въпрос, като условие да получим финансирането по плана. Не ние сме поставили въпроса за главния прокурор като залог, ЕК го поставя. Имаме волята да го решим„, посочи министърът.

Демерджиев ĸoмeнтиpa, че спeциaлизиpaнo пpaвocъдиe тpябвa дa cъщecтвyвa, нo нe пo нaчинa, пo ĸoйтo фyнĸциoниpa ceгaшнaтa cтpyĸтypa.  Според него закриването на специализираните съдилища и прокуратури трябва да се случи възможно най-бързо. „Нашата позиция е, че трябва да се направят 5 самостоятелни звена към апелативните райони и така да се постигне една равна отдалеченост на магистратите, които ще работят в специализираното правосъдие, както от централната власт, която очевидно по някакъв начин превзе специализираните съд и прокуратура, така и от местните зависимости. Сметнахме, че един такъв модел би балансирал и би довел до по-голям успех“, заяви той.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.