Последни новини
Home / Законът / Проф. Янаки Стоилов: Сложното в казуса за Кирил Петков не е взетото решение, а въпроса за неговата допустимост

Проф. Янаки Стоилов: Сложното в казуса за Кирил Петков не е взетото решение, а въпроса за неговата допустимост

Defakto.bg

Единственото  сложно в казуса за гражданството на Кирил Петков не е “ не е по съществото на решението, а по въпроса за неговата допустимост“. Това коменира в предаването „Събуди се“ на Нова тв бившият правосъден министър, вече член на КС проф. Янаки Стоилов.

Проблемът е, че след като Кирил Петков е престанал да бъде министър, дали има валидно основание КС да се произнася по указа, който вече е преустановил своето действие. Трябва да се има предвид, че самият КС през миналата година прие важно тълкувателно решение, с което промени своята практика и постанови, че издаването на индивидуалните актове, какъвто е безспорно указът за назначаване, пораждат своите последици. Те обаче трябва да бъдат оценявани към момента на тяхното издаване, а не към момента, в който КС дава своето решение„.

Според Стоилов  актовете на МС няма да бъдат засегнати. „Това е колективен орган, който приема решенията с общо съгласие. Един глас повече или по-малко не е от значение и не обезсилва тяхното значение. Не е такъв обаче случаят с индивидуалните актове, които е издал, могат да бъдат оспорвани. Действащият министър обаче може да ги потвърди или отхвърли”, подчерта той.

Стоилов прогнозира, че след изборите ще имаме редовен кабинет. „Този път ми се струва, че е по-висока вероятността да се сформира правителство“, предрече Янаки Стоилов за това, което ще последва след изборите на 14 ноември. И припомни поговорката за стомната, ако и на третия път я счупим и не успеем да излъчим редовен кабинет. Според юриста тогава ще бъде създаден сериозен конституционен проблем. „Надявам се, че отговорността на партиите, на политиците ще бъде на ниво“, изрази очакванията си новият конституционен съдия.

От  началото на седмицата Янаки Стоилов не е член на БСП заради влизането му в КС. Партията е приела оттеглянето му, което се налага, тъй като конституционните съдии не трябва да имат партийна принадлежност.  Аз не се отказвам от възгледите си, а за съдиите е важно да са остават независми при вимане на решенията, каза Стоилов. На въпрос дали ще участва в  решаването на казуса за предсрочно отстраняване на „тримата големи“ от постовете, Янаки Стоилов каза, че съдиите нямат право на да се въздържат, но нищо не му пречи да не участва във въпросното заседание. По повод отказа на ВСС да разгледа предложението му за отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор, Стоилов предложи,  а правителството прие и поиска задължително тълкуване на правомощията на правосъдния министър по казуса.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.