Последни новини
Home / Законът / „Сиела Норма“ не се е оплаквала от МВР, както съобщи прокуратурата, а от ЦИК за задържаните 228 машини

„Сиела Норма“ не се е оплаквала от МВР, както съобщи прокуратурата, а от ЦИК за задържаните 228 машини

Defakto.bg

Разправията около  228-те машини за гласуване, огласена от ГЕРБ,  отпрати към медиите множество съобщения,  някои от които на принципа „не компютри, а компоти“.

Софийска градска прокуратура съобщи, че в петък в късните часове е получен сигнал от търговско дружество „Сиела Норма“, вносител на устройствата за машинно гласуване (СУЕМГ) на предстоящите избори на 14 номври, в който били изложени твърдения за неправомерни действия от страна на служители на МВР.

По този повод дежурен прокурор незабавно е  възложил проверка по реда на чл. 145, ал. 3 от Закона за съдебната власт на ДАНС, която да бъде извършена в срок до 48 часа. Без уточнения за съдържанието на оплакването, прокуратурата съобщи, че е  изискала информация от Централната избирателна комисия, а прокурори са връчили писма на Главна Дирекция „Жандармерия“ на МВР, която охранява склада на „Карго Партнер“, за да получат информация, необходима за изясняване предмета на започналата проверка,  казва в съобщението държавното обвинение.

След разпространената информация от прокуратурата, че „Сиела Норма“ се жалва от  действия на МВР за  задържаните 228 машини за гласуване, от фирмата отрекоха пред БНР, че сигналът им е срещу МВР.  Подадената жалба от фирмата   не е срещу действия на МВР,  а срещу действия на ЦИК заради решението й  да разпореди задържане на устройствата, съобщи БНР.  От „Сиела Норма“ твърдят, че тези 288 машини са собственост на производителя – Смартматик и  са били запечатани в склада по разпореждане на председателя и секретаря на ЦИК.

Съобщение разпространи и пресцентърът на МВР, в което се казва, че в сигнала, съобщен от прокуратурата няма  твърдения за „неправомерни действия“ на МВР. „В сигнала има само констатация, че униформените не са позволили превозното средство с въпросните 228 машини за гласуване да напуснат района на склада„, изтъкват от силовото ведомство. И отсичат категорично: „Разпространеното съобщение е тенденциозно и не изразява в пълнота съдържанието на подадения сигнал от дружество „Сиела Норма“

В събота  от политическа партия  ГЕРБ обявиха, че с допълнителните 228 машини в склада на „Сиела – Норма“ могат да се правят изборни манипулации. Лидерът на ГЕРБ Борисов дори обяви, че  „от митницата  хората на Рашков ги докарват в склада“ заедно със закупените за вота устройства.

Машините, които са предвидени за изборите на 14 ноември, са вкарани в склада на фирмата, а тези 228 машини не са в този склад, както беше оповестено, те са били на отделен прицеп, запечатани в метален контейнер. Оставени са извън склада в запечатан контейнер, не са вкарани и омешани с останалите машини, които ще се използват за изборите.  Това каза пред БНР главният секретар на МВР Петър Тодоров.   Той подчертава, че ЦИК е уведомена за това и тя е подала писмо в ДАНС, които са извършили проверка на място и са установени посочените от него обстоятелства.  От МВР обясняват, че машините са отделени, запечатани и предназначени за тестове за изборите в други държави.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.