Последни новини
Home / Законът / ВКС не допусна касационно разглеждане на жалбата на ПП „Атака“ срещу осъждане за обида и клевета на съдия 

ВКС не допусна касационно разглеждане на жалбата на ПП „Атака“ срещу осъждане за обида и клевета на съдия 

Defakto.bg

 

 

Съдия Николай Василев от СРС, спечелил делото за обида и клевата срещу ПП „Атака“

Състав на ВКС отхвърли жалбата на ПП „Атака“ за касационно разглеждане на делото за обида и клевета, по което две инстанции на съдилищата присъдиха 20 000 лв обезщетение на съдия Николай Василев от СРС за накърнено  достойнството и репутация от партийната телевизия „Алфа“.

 Като основания за допускане на касационното обжалване ПП „Атака“ постави  11 правни въпроса пред съда с идеята, че отговорите ще имат значение за точното и еднакво прилагане на закона, като същевременно твърди, че решението за осъждане е  „очевидно неправилно“.

 „Произнасянето на ВКС не би било от значение за точното прилагане на закона и за развитието на правото по смисъла на чл.280, ал.1, т.3 ГПК“, е отговорът на ВКС.

Така отсъденото обезщетение от 20 000 лева плюс 850 лв. разноски за адвокат пред върохвната инстанция, ще трябва да бъдат заплатени от  „Атака“  на съдия Николай Василев за накърнената му репутация и добро име от партийната отпратийната телевизия.  Най-напред състав на  Софийски градски съд (СГС), а като въззивна инстанция – на  Софийския апелативен съд(САС) потвърдиха нанесените репутационни вреди и отсъди обезщетение в полза на съдия Николай Василев.

До осъждане на партийната телевизия „Алфа“ се стигна заради разпространени клип и снимка на магистрата, в които той бе обявен за корумпиран. А повод за журналистичеката изява стана пътен инцидент през 2018 г.  между съпругата на лидера на „Атака“ Волен Сидеров – Деница и българин от судански произход, който се превърна в шумен скандал след като на мястото на ПТП пристигна Сидеров с екип на ТВ „Алфа“.  Според първоначалните версии на МВР шофьорът обиждал Гаджева, тя потеглила отново, но той й попречил и подновил разправията.

Междувременно съдия Николай Василев оправда мъжа на когото подвидагнаха обвинение за хулиганство с мотива, че не няма такива данни,   след като разгледа делото по Указа за борба с дребното хулиганство.  Като продължение на скандала,  телевизия „Алфа“ няколко дни подред пускаше снимка и клип на магистрата с надписа: „Корумпираният съдия от Софийския районен съд Николай Василев пусна на свобода престъпника от Судан“. След това съдържанието му бе променено и той гласеше: „Корумпиран ли е съдията от Софийския районен съд Николай Василев, пуснал на свобода престъпника от Судан?“.

През 2018 г. съдия Василев  заведе иск в Софийския градски съд (СГС)  за 25 000 лева срещу „Атака“, част от общата му претенция за 50 000 лева.  Съдията твърдеше, че излъченият обиден и клеветнически клип грубо е засегнал доброто му име, личното и професионалното му достойнство и чест, неговата компетентност и авторитет както пред близки, колеги и ръководители, така и пред обществото.

От „Атака“ противопоставиха свободата на словото и постулатът, че съдия  Василев трябва да търпи по-голяма намеса в личната му сфера, защото е публична личност.

Две инстанции на съда – от СГС и от САС  заявиха в решенията си, че свободата на словото не е абсолютна и границите ѝ са преминати, когато са нарушени личното достойнство и репутацията на другиго.  Съдиите обявиха още, че ограниченията в критиката на публични личности са много по-несъществени и медиите имат по-голяма свобода на изразяване, но това право не включва разпространяване на неверни данни.

Разпространените кадри със снимката и надписите за Василев не само грубо засягат честта и достойнството му и разрушават репутацията му, като създават тенденциозно внушение за корупционни практики, но и съвсем директно вменяват на магистрата извършване на престъпление, заключи САС като въззивена инстанция. Той прие, че вредите за Николай Василев са много по-големи от обичайните, тъй като с обидните и клеветнически надписи е накърнена професионалната му репутация сред неограничен кръг от хора, които нямат лични впечатления за него и могат безрезервно да възприемат внушенията.  САС потвърди решението на СГС за размера на обезщетението от 20 000 лева, с аргумента, че нарушенията не са трайни и необратими, Василев е продължил да се ползва с уважението на колегите си и на съдебните служители, а Съдийската колегия на ВСС прие декларация в негова защита, в която остро е осъдила нападките към него.

На твърдението на ПП „Атака“, че решението на САС е  очевидно неправилно,   върховните съдии, като се позоват на  практиката на ВКС, посочват:  „Обжалваното решение не е очевидно неправилно: То не е постановено нито в явно нарушение на материалния или процесуалния закони, нито извън тези закони,  нито е явно необосновано с оглед правилата на формалната логика. За да постави решението си, съдът е приложил относимите към спора норми на ЗЗД и ГПК, в действащите им редакции и съобразно с техния точен смисъл. Изводите, до които е достигнал съдът, не са в противоречие с правилата на формалната логика и в този смисъл не са явно необосновани“.

Върховните съдии възприемат изводите за решението на САС, че  „като собственик на телевизионния канал „Алфа ТВ“- ответник ПП „Атака“ е материалноправно легитимиран да носи отговорност по чл.49 ЗЗД (непозволено увреждане) за излъчените репортажи. Както и че в случая не се става въпроса за  конституционно закрепеното право на свободно изразяване на мнение, а до разпространяване на  изявление, което придава престъпен облик и накърнява достойнството и репутацията на ищеца в лично качество и като магистрат“.

След преценка на събраните доказателства съставът не допуска касационно обжалване на решението  на Софийски апелативен съд.   Като  справедливо определен остава размерът  на обезщетението за негативните преживявания на ищеца от  20 000 лв. Присъжда и 850 лв. адвокатски хонорар за явяването  пред ВКС.

Решението е окончателно.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.