Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата: Гешев си е чатил с пиара на Борисов само от добро възпитание

Прокуратурата: Гешев си е чатил с пиара на Борисов само от добро възпитание

Defakto.bg
Комуникация само от добро възпитание

Главният прокурор Иван Гешев не е извършил никакво нарушение, като си е чатил с пиарката на Борисов Севдалина Арнаудова по време на заседание на правната комисия на 10 септември т.г.  Той си е комуникирал с нея само от добро възпитание, съобщава в. Сега, като се позовава на прокурорско постановление на Венцислав Фердинандов от 27 септември.   Срещу Арнаудова в прокуратурата няма преписки и разследвания. Но хората, които са снимали и разпространили чата на главния прокурор, са извършили престъпление, защото са погазили тайната на кореспонденцията му, са изводите на прокурора  Фердинандов  по сигнал на БОЕЦ. Към проверката по сигнала на БОЕЦ е прикачен и сигналът на Българския хелзинкски комитет по темата.

Повод за сигнала на БОЕЦ бе заснетата комуникация на главния прокурор с пиара на бившия премиер Севдалина Арнаудова по време на заседанието на правната комисия на 10 септември,  на което се обсъждаха основанията за отнемане на Бюрото за защита от контрола му.  От сдружението настояха да бъде извършена проверка на изнесените в медиите факти и да стартира процедура за отстраняване на Гешев от поста, защото: „с тези свои действия Гешев се поставя в тежък конфликт на интереси и грубо погазва всички етични норми на поведение на магистратите“.

Изводът си  сдружението обвърза с друг свой сигнал до прокуратурата, свързан със Севдалина Арнаудова – на   08 юни 2020 г. БОЕЦ  сезира  прокуратурата за необяснимото й имотно, което според медийни публикаци е на стойност около 1 400 000лв,  както и с твърденията на обвиняемия Васил Божков,  че Арнаудова го е посещавала всеки месец в неговият офис през последните години.

По повод чата от заседанието на правната комисия, в сигнала си сдружението заяви: „Личните контактите на магистрати в работно време и при изпълнение на служебните задължения с политически фигури са признак за политическа обвързаност и пристрастност и нарушават магистратския интегритет и независимост.“, посочи БОЕЦ.

Междувременно от БХК поискаха оставката на Гешев  за нaĸъpнявaнe нa пpecтижa нa cъдeбнaтa влacт и призоваха BCC дa зaпoчнe пpoцeдypa пo ocвoбoждaвaнeтo мy.

От постановлението на прокурор Фердинандов  става ясно, че от Гешев са снети обяснения, но чатът  му не е проучван повече от това, което се вижда по снимките в медиите. Обяснения от Арнаудова не са търсени, пише Сега.

Главният прокурор разказал, че докато течал дебатът, той бил търсен на мобилния си телефон няколко пъти от различни длъжностни лица от прокуратурата. Той отговарял с кратко съобщение чрез приложение за комуникация, инсталирано на мобилния му телефон, казва прокурор Фердинандов. Наред с другите обаждания, Гешев получил текстови съобщения от Арнаудова. За нея той знаел , че се е занимавала с публична комуникация към Министерския съвет до 16 април 2021 г. и пот ази причина била записана в телефонния му указател по начин, че да му подскаже коя е тя и с какво се занимава. „ Предвид течащия дебат, въпреки че не му било удобно да комуникира, Гешев отговорил лаконично с емотикон„, пише в постановлението. 

Прокурор Фердинандов е проучил още, че срещу Арнаудова няма присъди, преписки и дела. След като срещу Арнаудова няма преписки и дела е абсурдно да се твръди, че  Гешев е злоупотребил с властта си, за да въздейства върху прокурори в нейна ползва, казва Фердинандов. И допълва, че няма и престъпление по служба, няма причинени щети.

Божков не й е предлагал пари, влияние или други облаги, е друго заключение в постановлението.

Отделно от това, лицата, които са заснели и публично оповестили комуникацията на Гешев и Арнаудова, са нарушили основни права, които притежава всеки български гражданин – конституционно гарантираната неприкосновеност на кореспонденцията и комуникацията„. Фердинандов надълго обяснява за защитата на комуникацията и прави заключението, че когато умишлено се нарушава тайната на кореспонденцията, е осъществено престъпление. Спецпрокуратурата обаче няма компетентност да проверява по този текст от НК. БОЕЦ обявиха, че Софийската районна прокуратура се е задействала да търси кой е изнесъл снимките на чата.

Проверката за бистришкото имение на Арнаудова е прекратена

Още на 19 октомври прокурор Албена Рачева от Софийската градска прокуратура отказва да образува разследване във връзка с изнесените данни, че Арнаудова и съпругът и Делян Димитров са се сдобили със скъп имот в Бистрица, пише изданието.

Месечният доход на семейството от 2015-а насам бил съответно 7800 лв., 9200 лв., 8700 лв., над 10 000 лв., а за 2019 г. – 13 700 лв., описва прокурор Рачева. Кредитите им не са на привилегировани условия, а доходите им са достатъчни, за да си ги плащат. Няма никакво престъпление, е нейното заключение.

По повод злополучния чат, в пиcмo дo глaвния пpoĸypop и BCC aдв. Адела Kaчayнoвa, директор на програмата за правна защита, пoдчepтa, че  paзпpocтpaнeнитe ĸaдpи нa чaтa мeждy нeгo и Apнayдoвa тpябвa дa бъдaт чeтeни в ĸoнтeĸcтa нa пpoблeмитe, пoвдигнaти oт Eвpoпeйcĸия cъд пo пpaвaтa нa чoвeĸa във вce oщe нeизпълнeнoтo oт Бългapия нeгoвo peшeниe пo дeлoтo „Koлeви cpeщy Бългapия“ (oтнacящo ce дo нeвъзмoжнocттa нeзaвиcим opгaн дa paзcлeдвa глaвния пpoĸypop пo oбвинeния или пoдoзpeниe зa извъpшeнo пpecтъплeниe), ĸaĸтo и пocлeдвaщитe мнeния нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия зa дeмoĸpaция чpeз пpaвo (Beнeциaнcĸaтa ĸoмиcия), мeждиннa peзoлюция нa Koмитeтa нa миниcтpитe нa Cъвeтa нa Eвpoпa и peзoлюция нa Eвpoпeйcĸия пapлaмeнт oтнocнo липcaтa нa мexaнизми зa тaĸoвa нeзaвиcимo paзcлeдвaнe.

Нещо да не е ясно?

 

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.