Последни новини
Home / Законът / СГП предалага на Гешев да поиска имунитета на кандидата за депутат, участвал в схема за фалшиви сертификати

СГП предалага на Гешев да поиска имунитета на кандидата за депутат, участвал в схема за фалшиви сертификати

Defakto.bg

 

Софийска градска прокуратура (СГП) е предложила на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на В.Г., кандидат за депутат в изборите за Народно събрани на 14 ноември.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с образувано на 03.11.2021 г. досъдебно производство, съобщава СГП.

В хода на разследването са събрани доказателства, че на  02 ноември 2021 г. в гр. София Величко Георгиев е помогнал да бъде издаден Цифров COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационен курс при еднодозови ваксини и така е нарушил правила, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, а  именно Заповед на министъра на здравеопазването от 31.05.2021 г. Той е извършил деянието по време на епидемия, свързана със смъртни случаи, като е действал в качеството на помагач и  умишлено е улеснил извършването на престъплението, посочват от прокуратурата.

В предложението на наблюдаващия прокурор се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличането към наказателна отговорност на Георгиев  за престъпление по чл. 355, ал. 2, предл. 2 , вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал.1  от НК, съобщава обвиненението.

Като кандидат за народен представител Величко Георгиев  е „лице с имунитет“ според  чл. 160, ал.1 от Изборния кодекс и за  привличането му като обвиняем за извършено  престъпление от общ характер, е необходимо разрешението на ЦИК.

Разследване на  Нова тв установи участието на Георгиев в схема за фалшиви сертификати  –  един зелен сертификат се продава на неваксинирано лице срещу 450 лева „бърза поръчка“ и 300 лева „бавна“. Фалшивите документи се получават само за ден-два.

Според посредника Георгиев, с когото от медията са разговаряли със скрита камера, на ден се издават между 15 и 30 неистински сертификата само от един лекар.

Документите са 100% валидни, но без притежателят им да е стъпвал в лекарски кабинет. Разследването показва три такива случая. Георгиев твърди, че работел със старша сестра, която през седмицата работи в столична поликлиника – в кв. „Люлин“, а през уикендите – в мобилния пункт на мол. Тя „отговаря“ за „бавната поръчка“.

Разказал, че се занимавал в тази дейност от лятото и стотици чакали за документа, заявява пред скритата камера представящият се като Величко Георгиев.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Имаме нужда от пълноценна съдебна реформа, която изключва произволни арести и избирателното правосъдие

„Големият проблем в България е избирателното правосъдие. С това нещо трябва да се справим. Не …

Становище по НПК: САК остро възразява срещу отнемането на права от обвиняемия при задържане под стража

Съдът предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата, въз основа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.