Последни новини
Home / Законът / От 236 кандидати, решавали тестове и казуси за адвокати, 72 -ма успяха да се класират за устен изпит

От 236 кандидати, решавали тестове и казуси за адвокати, 72 -ма успяха да се класират за устен изпит

Defakto.bg
Ивайло Дерменджиев, председател на ВАдС

Приключи първия  етап на изпита  за адвокати и младши адвокати – „ тест – казус“, проведен на 6 и 7 ноември.  До изпита бяха допуснати  289 кандидати, а на самия изпит се явиха 236 души. От тях издържаха 110, от които 72-ма успяха да решат казусите и отиват на устния  изпит,  насрочен за 20 ноември .

Първата част от писмения изпит –  решаване на тест, който се състои от 70 до 100 въпроса с предложени три или четири отговора, от които само един е верен.  По време на втората част от писмения изпит кандидатите решават два казуса – един от областта на гражданскоправните науки и един от областта на наказателноправните науки.

Дискусия предизвикаха три от въпросите на теста под номера  9, 18 и 39.   Например на въпроса –  „ Правата по поименни ценни книжа се прехвърлят чрез а/ цесия, б/ джиро, в/ предване, като верен е посочен отговорът „джиро“. Но  много специалисти възразяват, че  верният отговор е  „цесия“.

Проверката на резултатите от тестовете е извършена от нарочно назначени квестори- адвокати предимно от САК, които са  докладвали на комисията  тестове с „гранични“ резултати.   Комисията е отчела  дискусионните въпроси и отговори, като е  формирала окончателното си решение в полза на съответните кандидати, увериха оттам.

До момента комисията приключи перфектно работата си, каза председателят на Висишя адвоктски дъвет Ивайло Дерменджиев. Съставът  на комисията, оценявала кандатите  е с национално  представителство, а  не е само  „софийско“, каквато бе досегашната практиката – нейн председател е адвокат от Варненска адвокатска   колегия,  членове са  адвокати от Варна, Пловдив, Благоевград, а само двама хабилитирани преподаватели  са от София.

За първи път на следващия  ден след изпита по казуса, комисията успя да оцени  работата на кандидатите, като списът бе публикуван същия ден заедно с казуса и отговорите,  отбелява председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев.   За мен не е професионално да държиш една седмица кандидатите  в напрежение дали са издържали или не, каза той.

Важно е, че успяхме да проведем този изпит, защото имаше сериозен натиск заради противоепидемичната обстановка,  той да бъде отложен, заяви предесеателят на ВАдС Ивайло Дерменджиев, който определи провеждането на изпита като „голям успех“.    За мен беше важно да се организираме и да проведем този изпит защото хората от цялата страна се бяха готвили доста време за него, а ние  бяхме длъжни да им дадем шанс да се явят и получат своя шанс да станат адвокати, каза той.

 „Не сме имали нито едно оплакване за организацията, не е имало нито един проблем в тази сложна обстановка и искам да благодаря на всички членове на комисията, квестори и членове на ВАдС, които бяха ангажирани с нея“, добави Дерменджиев.

Миналата година заради пандемията не се проведе есенна сесия и подалите документи за нея се явиха на пролетната през 2021 г.  Тогава над 80% от кандидатите бяха скъсани.

 

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Един коментар

  1. Калоян

    Вземане по поименна ценна книга се прехвърля именно с джиро – какви са тези “специалисти”, които биха казали, че това се постига с цесия? 😁

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.