Последни новини
Home / Законът / СГС осъди Столична община да преустанови бездействието и да реши проблема с мръсния въздух в София

СГС осъди Столична община да преустанови бездействието и да реши проблема с мръсния въздух в София

Defakto.bg

Софийският градски съд осъди Столичната общината да преустанови бездействието си и  даде една година да реши проблема с мръсния въздух.

По делото, заведено от граждани и неправителствеи организации,  обединени в „Група за чист въздух“ за мръсния въздух в София, съдът постанови, че  Столична  община е допуснала  системно превишаване на фините прахови частици в града –  не е приела актуална програма за качеството на въздуха, не изпълнила и задължението си да информира обществото за качеството на атмосферния въздух.  „Повече от две години Столичната община е допускала системно превишаване на допустимите нива на фини прахови частици, не е приела програма за управление на качеството на въздуха в София, не е разработила план за действие, за да ограничава тези явления и не е информирала достатъчно обществото“, е посочено в съдебното решение.

СГС осъжда общината в срок от 12 месеца  да преустанови бездействието си с мерки, сред които са и стимули за въвеждане на алтернативни методи за отопление и да направи оценка в сектор транспорт. Задължава я да направи анализ за възможноститте за етажни паркинги, увеличаване на буферните паркинги, както и изграждане на цялостна велосипедна мрежа.

Решението не е окончателно, може да бъде обжалвано  пред Софийския апелативен съд в 14-дневен срок.

Пред БНР  Андрей Зографски от „Спаси София“ коментра: „Очаквам Общината да не обжалва решението на СГС, защото би било безобразно да тръгнат отново срещу базовите права на гражданите да живеят в нормална и здравословна среда. Очаквам Общината да започне да следва собствените си програми. Програмата за качество на атмосферния въздух, за която осъдихме Общината, не е изпълнявала от 2015 година досега… Имаме перманентен проблем с мръсния въздух и се надявам Общината най-накрая да разбере посланието. Мерките трябва да са смели тук и сега“.

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Имаме нужда от пълноценна съдебна реформа, която изключва произволни арести и избирателното правосъдие

„Големият проблем в България е избирателното правосъдие. С това нещо трябва да се справим. Не …

Становище по НПК: САК остро възразява срещу отнемането на права от обвиняемия при задържане под стража

Съдът предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата, въз основа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.