Последни новини
Home / Законът / Гешев и представители на „Рейнбоу Хъб“ – единодушни за законови промени в преследването на престъпленията от омраза

Гешев и представители на „Рейнбоу Хъб“ – единодушни за законови промени в преследването на престъпленията от омраза

Defakto.bg

Ръководството на прокуратурата е обсъдило с представители на проекта „Рейнбоу Хъб“ необходимостта от законодателни реформи за преследване на престъпленията от омраза, съобщи държавното обвинение.

На 30 октомври „Рейнбоу Хъб“  бе нападнат от  10-тина души, предвождани от политика националист Боян Расате.  Заради нападението имунитетът на Расате като кандидат за президент, бе свален,  а той обвинен за хулиганство и лека телесна повреда.

Иван Гешев и  заместниците му  Даниела Машева, Красимира Филипова, Пламена Цветанова,   градският прокурор на София Илиана Кирилова и говорителят на Гешев Сийка Милева, са разговаряли с представителите на общността Глория Филипова, Мануела Попова, Лилия Драгоева и Димитър Богданов – представители на „Рейнбоу Хъб“, както и с адв. Силвия Петкова.

На срещата е  обсъдена необходимостта от законодателни реформи за преследване на престъпленията от омраза. Изразена е била позииция, че подобни деяния, освен с криминален характер, са и несъвместими с принципите за защита на правата на човека в държава-членка на Европейския съюз.

Гешев е информирал представителите на „Рейнбоу Хъб“, че след конституирането на 47-ото Народно събрание, прокуратурата планира да представи пакет от експертни предложения за промени в Наказателния кодекс.

Административният ръководител на СГП Илиана Кирилова е изразила увереност в бързото приключване на разследването на нападението в „Рейнбоу Хъб“ – първият общностен ЛГБТИ център в България, управляван от фондация „ГЛАС“ и фондация „Билитис“.  Ръководството на прокуратурата е показало готовност  за бързи действия при други идентични случаи, с цел ограничаването на този вид престъпления, накърняващи основни демократични принципи в европейската общност, се казва в съобщението.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.